• facebook
  • google
  • twitter

Kuiva suu

  • Posted on: 22.4.2016
  • By:
kuiva suu

Kuivuuden tunne suussa (kserostomia) voi aiheuttaa kiusallisia oireita.

Palan tunne kurkussa, nihkeältä tuntuvat limakalvot ja hankaloitunut nieleminen – kuivasta suusta voi olla monenlaista haittaa. Suun kuivumista voivat aiheuttaa esimerkiksi erilaiset sairaudet ja lääkkeet, mutta myös esimerkiksi tupakointi ja suun kautta hengittäminen saattavat kuivattaa suuta. Kuivaa suuta voidaan hoitaa esimerkiksi ruokavaliomuutoksilla ja erilaisilla kosteuttavilla suunhoitotuotteilla.

Terve suu vaatii tietyn määrän sylkeä toimiakseen kunnolla. Syljen tehtävä on pitää suu ja hampaiden pinnat puhtaana huuhtomalla niiden pinnalta haitallisia mikrobeja. Sylki myös suojaa limakalvoja ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä neutraloimalla happohyökkäyksen aterioinnin jälkeen. Tavallisesti sylkeä erittyy aikuisella noin puolesta litrasta litraan vuorokaudessa.

Millaisia oireita suun kuivumiseen liittyy?

Kuiva suu voi oireilla nihkeänä tunteena suussa ja nielemisvaikeuksina. Koska limakalvot eivät saa syljestä tarpeeksi luonnollista kosteutusta, ne voivat tuntua aroilta ja olla alttiimpia haavaumille. Kuiva suu voi aiheuttaa myös puhumisvaikeutta, metallin makua suussa tai palan tunnetta kurkussa. Suun kuivumisesta kärsivä voi herätä öisinkin kuivan suun tunteeseen, ja hengitys saattaa muuttua pahanhajuiseksi. Irtoproteesien käyttö saattaa olla kuivasta suusta kärsivälle hankalaa.

Kuiva suu voi aiheuttaa myös erilaisia suun sairauksia. Syljenerityksen väheneminen on usein yhteydessä kariekseen eli hampaiden reikiintymiseen. Suun kuivuminen voi altistaa myös hammaskiilteen eroosiolle, ientulehdukselle sekä suun limakalvojen muutoksille ja sienitulehduksille.

Heikentynyt syljeneritys voidaan todeta hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla erityisen mittaustestin avulla. Testissä potilaalle annetaan pureskeltavaksi parafiinia viiden minuutin ajaksi, ja tänä aikana syljeneritys mitataan. Jos sylkeä erittyy alle 2,5 millilitraa viiden minuutin pureskelun aikana, on kyseessä heikentynyt syljeneritys.

Kuivan suun hoitokeinoja

Kuivan suun hoitamisessa ensisijaista on pyrkiä löytämään kuivumista aiheuttava tekijä. Jos suun kuivuminen johtuu esimerkiksi tietystä lääkkeestä, voidaan lääkärin kanssa keskustella ja pohtia, olisiko lääkkeen vaihtamisesta apua.

Kuivasta suusta kärsivä voi yrittää lisätä syljen eritystä omatoimisesti esimerkiksi huolehtimalla riittävästä vedenjuonnista, suosimalla paljon pureskelua vaativaa ruokaa ja pureskelemalla päivittäin ksylitolipurukumia. Sokeriset välipalat ja happamat ruoka-aineet kuuluvat vältettävien ruokien listalle.

Kuivan suun hoitoon on saatavana myös monia erilaisia suun kosteuttamiseen tarkoitettuja tuotteita. Apteekissa myydään erilaisia suusuihkeita ja kosteuttavia geelejä, jotka korvaavat vähentynyttä syljeneritystä. Koska kuivasta suusta kärsivän henkilön sylki ei riitä suojaamaan hampaita ja limakalvoja, on suuhygieniaan kiinnitettävä erityistä huomiota.

Fluorivalmisteiden käyttö suojaa reikiintymiseltä, joten lisäfluorin käyttö on suositeltavaa kuivasta suusta kärsivälle henkilölle. Jos suun limakalvot ovat kovin arat, voi hammastahnan vaihtaminen natriumlauryylisulfaatittomaan vaihtoehtoon auttaa. Hammaslääkärillä on syytä käydä tavallista useammin, jotta mahdollinen reikiintyminen ja muut suun sairaudet voidaan havaita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Lue lisää aiheesta:

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Ientulehdus voi esiintyä myös oireettomana

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II