• facebook
  • google
  • twitter

Miksi kulunut hammasharja on tärkeää vaihtaa?

  • Posted on: 17.10.2019
  • By:

Hammasharjat kuluvat oli sitten kyse perinteisestä käsikäyttöisestä harjasta tai sähköhammasharjasta. Kuluneen hammasharjan harjakset alkavat repsottaa, taipuvat tai niissä ollut väri kuluu pois. Kulunut hammasharja on tärkeää vaihtaa uuteen hyvissä ajoin. Suositeltu hammasharjan vaihtoväli on kolme kuukautta.

kulunut hammasharja

 

 

 

 

 

Mistä tiedän, että hammasharjani on kulunut?

Kuluneen hammasharjan tuntee yleensä jo ulkonäöstä. Harjakset alkavat pikkuhiljaa repsottamaan ja taipuvat. Joissain hammasharjoissa on osa harjaksista värjätty. Kun harjasten väri kuluu pois, on sekin merkki, että on aika vaihtaa uuteen hammasharjaan.

Parasta on vaihtaa harja jo ennen kuin se on kovin selvästi kuluneen näköinen. Hyvä tapa onkin vaihtaa harja noin kolmen kuukauden välein, vaikka aina vuodenaikojen vaihtuessa.

Kannattaa muistaa, että hammasharjan kuluminen on myös yksilöllistä ja riippuu siitä, kuinka kovaa harjaat. Liian kova harjaaminen ei ole hyväksi hampaille ja tavasta olisi hyvä opetella eroon. Ennen aikojaan kulunut hammasharja voi myös olla merkki liian kovasta harjaamisesta.

Miksi kulunut hammasharja on tärkeää vaihtaa?

Kulunut hammasharja ei puhdista hampaitasi yhtä tehokkaasti kuin uusi harja. Hampaiden pinnalle jää enemmän bakteeriplakkia ja hampaasi ovat allttiimmat reikiintymiselle sekä ientulehduksille.

Plakki hampaiden pinnalla kovettuu ajan mittaan syljen sisältämien mineraalien kanssa reagoidessaan. Hammaskiveksi kovettunutta plakkia et voi enää itse poistaa, vaan se pitää poistaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Mitä pitempään suuhygieniassa on puutteita, sitä pahemmiksi suun terveyden ongelmat voivat kehittyä. Alkava reikä muuttuu reiäksi ja ytimeen ulottuessaan altistaa hammasytimen bakteereille ja tulehdukselle. Ientulehdus voi hoitamattomana edetä kiinnityskudosten sairaudeksi, parodontiitiksi, joka pahentuessaan tuhoaa hampaiden kiinnityskudokset ja aiheuttaa hampaiden menetyksiä.

Huonomman puhdistustuloksen lisäksi kulunut hammasharja voi vahingoittaa ikeniä. Repsottavat harjakset hankaavat herkkiä ikeniä. Kulunut hammasharja voi vahingoittaa myös hampaita, etenkin herkkiä hammaskauloja, jos ikenet ovat vetäytyneet.

Hammasharjan valinta

Ostaessasi uutta hammasharjaa seuraavan kerran, valitse mieluiten pehmeä harja. Hampaita ei tarvitse harjata kovalla harjalla eikä kovaa. Pidä harjaa kynäotteella kädessä ja anna harjasten tehdä työ.

Sekä perinteinen käsikäyttöinen harja että sähköhammasharja antavat oikein käytettynä hyvän puhdistustuloksen. Sähköhammasharjalla tehokas puhdistus on kuitenkin monille helpompaa ja sähköhammasharjan pieni harjaosa mahtuu suussa myös ahtaampiin paikkoihin.

Sähköhammasharjan etuna on myös sen ekologisuus, koska siitä tarvitsee vaihtaa vain pieni harjaspää koko hammasharjan sijaa. Perinteisistä hammasharjoistakin on nykyään saatavilla ekologisia, muovittomia versioita, yleensä bambusta valmistettuna.

Sekä perinteisissä harjoissa että sähköhammasharjan harjaspäissä on paljon valinnanvaraa. Valitse itsellesi sopiva mieltymystesi mukaan tai kysy neuvoa hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltäsi.

Pidä hammasharjastasi myös huolta. Käytön jälkeen huuhtele se hyvin vedellä ja jätä se ilmavaan paikkaan kuivumaan kunnolla ennen seuraavaa hampaiden pesua.

Lue lisää:

Hammasharjan valinta

Suun ja hampaiden kotihoito

Gingiviitti eli ientulehdus

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN