• facebook
  • google
  • twitter

Lääkkeet ja suun terveys

  • Posted on: 23.11.2017
  • By:

Lääkkeet ja suun terveys

Monet lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksenaan erilaisia suuoireita. Jos suun limakalvoilla esiintyy ongelmia tai suu vaikuttaa kuivalta, voi oireiden aiheuttaja toisinaan löytyä potilaan käyttämästä lääkityksestä.

Millaisia oireita lääkitys voi aiheuttaa?

Joidenkin lääkkeiden vaikuttavat aineet voivat aiheuttaa suussa erilaisia haittavaikutuksia. Usein potilas saattaa itse hakeutua vastaanotolle havaittuaan suussa limakalvomuutoksia, kuten valkoisia laikkuja tai juovia, punoitusta, tulehdusta tai suun kuivumista. Useimmat oireet ovat kiusallisuudestaan huolimatta vaarattomia. Suun tulehdustilat vaativat kuitenkin aina asianmukaista hoitoa, sillä hoitamaton tulehdus voi levitä myös muualle kehoon.

Yleisiä suuoireita aiheuttavia lääkkeitä ovat esimerkiksi eräät verenpaine- ja psyykelääkkeet, reumalääkkeet, solunsalpaajat sekä tietyt allergioiden hoitoon tarkoitetut lääkkeet. Sädehoito, erityisesti kaulan ja pään alueelle suuntautuvana, voi myös aiheuttaa suuoireita, kuten suun kuivumista.

Myös astman hoidossa käytettävät inhaloitavat lääkkeet voivat joskus aiheuttaa esimerkiksi suun pH:n alenemista, lisätä hampaiden reikiintymisriskiä tai altistaa sieni-infektioille. Oikea lääkkeenottotekniikka auttaa vähentämään suuoireita merkittävästi.

Limakalvomuutokset voivat johtua myös monesta muusta asiasta, joten kiusallisten oireiden jatkuessa kannattaa aina kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkärille kannattaa kertoa voimassa olevista lääkityksistä, jolloin oireiden aiheuttaja on helpompi selvittää.

Kuiva suu ja lääkkeet

Suun kuivuminen on monen lääkkeen melko yleinen haittavaikutus. Useiden lääkkeiden samanaikainen käyttö voi kuivattaa suuta entisestään. Erityisesti ikääntyneillä on usein käytössään monia peruslääkityksiä, jotka yhdessä voivat vähentää syljeneritystä ja saada suun kuivumaan.

Lääkityksen ohella suun kuivuminen voi liittyä myös eräisiin yleissairauksiin. Esimerkiksi diabetes, Parkinsonin tauti ja nivelreuma voivat aiheuttaa suun kuivumista. Autoimmuunitauteihin kuuluva Sjögrenin oireyhtymä aiheuttaa yleisesti limakalvojen kuivumista, mikä saa usein myös suun kuivumaan.

Varfariinilääkitys ja hammaslääkärissä käynti

Sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytetyllä varfariinilääkityksellä voi olla vaikutusta joidenkin hammashoidon toimenpiteiden, kuten hampaan poiston, toteuttamiseen. Lääkitys voi vaikuttaa sellaisten toimenpiteiden suorittamiseen, joihin liittyy verenvuotoa. Jos sinulla on käytössäsi varfariinilääkitys, ota hammaslääkärin vastaanotolle mukaan hoidon seurantakortti, jossa on nähtävillä tuore INR-arvo. Lisätietoja voit kysyä omalta hammaslääkäriltäsi.

Miten lääkkeiden haittavaikutuksia voidaan lieventää?

Jos suuoireiden todennäköisin syy löytyy lääkityksestä, kannattaa lääkkeiden sivuvaikutuksista jutella sairauttasi hoitavan lääkärin kanssa. Toisinaan lääkitys on mahdollista vaihtaa toiseen vastaavaan lääkkeeseen, jonka suuhun kohdistuvat vaikutukset voivat olla vähäisempiä. Jos lääkemuutokset eivät ole mahdollisia, voi esimerkiksi kuivaa suuta hoitaa myös monilla apteekin itsehoitotuotteilla. Kiusallisista suuoireista kannattaa aina jutella sinua hoitavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa, jotta oireiden syy saadaan selvitettyä.

 

Lue lisää aiheesta:

Suu ja yleisterveys

Hammastarkastus on edullinen satsaus terveyteen

Ikääntyneiden hammashoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II