• facebook
  • google
  • twitter

Lapsen hampaiden puhkeaminen

  • Posted on: 21.6.2016
  • By:

hampaiden_puhkeaminen

Lapsen maitohampaiden puhkeaminen alkaa muutaman kuukauden ikäisenä, kun ensimmäiset alaetuhampaat ilmestyvät vauvan suuhun. Maitohampaat vaihtuvat uusiin, pysyviin hampaisiin noin kuuden vuoden iästä lähtien. Toisin kuin usein luullaan, maitohampaiden puhkeamisen ei itsessään pitäisi nostaa kuumetta, vaan aiheuttaa korkeintaan lievää lämmönnousua.

Milloin lapsen hampaat puhkeavat?

Maitohampaiden puhkeaminen

Maitohampaiden kehittyminen alkaa jo hyvän aikaa ennen lapsen syntymää. Sikiön hampaat alkavat kehittyä neljännen raskausviikon tienoilla, ja siinä vaiheessa kun lapsi syntyy, ovat hampaat ehtineet kehittyä ikenen alla jo pitkälle.

Vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat tyypillisesti noin neljän–viiden kuukauden iässä niin, että ensimmäiset hampaat tulevat alas eteen, ja seuraavaksi puhkeavat yläetuhampaat. Maitohampaiden puhkeaminen edistyy aina kolmevuotiaaksi asti, minkä jälkeen lapsella tulisi olla suussaan 20 maitohammasta. Hampaiden puhkeamisnopeudessa esiintyy luonnollista vaihtelua, joten yleensä ei ole syytä huoleen, vaikka puhkeaminen hieman viivästyisikin. Kannattaa muistaa, että hampaat ovat kehittymisvaiheessa erityisen alttiita kariekselle eli hampaiden reikiintymiselle.

Toisinaan lapsen ensimmäinen hammas puhkeaa jo ensimmäisen kuukauden aikana, ja joskus vauvalla voi olla puhjennut hammas suussaan jopa jo syntyessään. Tällaisia ennenaikaisesti puhkeavia hampaita kutsutaan neonataalihampaiksi. Jos tällainen hammas on löysä tai haittaa imetystä, se voidaan poistaa. Tavallista kuitenkin on, että neonataalihammas kiinnittyy normaalisti eikä aiheuta haittaa lapselle tai imettävälle äidille.

Pysyvien hampaiden puhkeaminen

Kuva 2. Pysyvien hampaiden puhkeaminen alkaa tyypillisesti 6–7 vuoden iässä.

Pysyvien hampaiden puhkeaminen

Maitohampaat alkavat vaihtua pysyviin hampaisiin tyypillisesti 6–7 vuoden iässä, mutta ensimmäinen vaihduntavaihe voi alkaa aiemminkin. Pysyvien hampaiden eli ”rautahampaiden” puhkeaminen käynnistyy niin, että pysyvä hammas alkaa työntää maitohammasta tieltään, minkä seurauksena maitohampaan juuret resorboituvat eli sulavat. Tavallisesti maitohampaat irtoavat itsestään suhteellisen helposti antaen tilaa pysyville hampaille. Joskus resorboituminen jää kuitenkin vaillinaiseksi, ja tällöin maitohammas voidaan poistaa hammaslääkärin vastaanotolla.

Kuten maitohampaiden, myös pysyvien hampaiden puhkeaminen alkaa yleensä alaetuhampaiden puhkeamisella. Lähes samaan aikaan lapsen suuhun voivat puhjeta ensimmäiset poskihampaat viimeisten maitohampaiden taakse. Tämän jälkeen hampaat puhkeavat vaiheittain niin, että viimeiset pysyvät hampaat (viisaudenhampaita lukuun ottamatta) puhkeavat lapselle noin 13 vuoden iässä.

Viisaudenhampaat ovat viimeiset puhkeavat hampaat, ja niiden puhkeaminen alkaa yleensä 17–21 vuoden iässä. Viisaudenhampaat joudutaan usein poistamaan, koska ne puhkeavat vaillinaisesti tai eivät mahdu hammaskaarelle. Lue lisää viisaudenhampaiden poistosta.

Hampaiden puhkeamisen oireet

Maitohampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa lapselle erilaisia lieviä oireita. Puhkeavat hampaat saattavat aiheuttaa ikenien kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta, mikä voi tehdä lapsesta ärtyisän, ruokahaluttoman ja huonosti nukkuvan. Noin puolella lapsista maitohampaiden puhkeaminen aiheuttaa myös syljenerityksen lisääntymistä. Pureskeltavat lelut tai kostea riepu lievittävät näitä oireita yleensä hyvin.

Maitohampaiden puhkeamiseen voi liittyä lievää lämmönnousua, mutta varsinaista kuumetta ei hampaiden puhkeamisen pitäisi aiheuttaa. Jos hampaiden puhkeaminen ja kuume esiintyvät lapsella samaan aikaan, kyse on useimmiten sattumasta: ensimmäisten maitohampaiden puhkeaminen ajoittuu usein samoihin aikoihin, kun lapsen herkkyys saada erilaisia kuumeisia infektiosairauksia kasvaa.

Hampaiden puuttuminen

Kun kaikki pysyvät hampaat viisaudenhampaita lukuun ottamatta ovat puhjenneet, pitäisi hammaskaarella olla kaikkiaan 28 hammasta. Toisinaan hampaita voi jäädä puuttumaan hammaskaarelta perinnöllisten syiden vuoksi. Puuttuvan hampaan korvaamisesta voit lukea lisää täältä.

 

Lue lisää aiheesta:

Viisaudenhampaan poistoa ei tarvitse pelätä

Millä puuttuva hammas korvataan?

Karies eli hampaiden reikiintyminen

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II