• facebook
  • google
  • twitter

Lasten hammashoito

  • Posted on: 24.8.2016
  • By:

Suun terveyden ylläpito on tärkeää kaikenikäisille. Lasten hammashoito on ennen kaikkea ennaltaehkäisevää hoitoa, jossa korostuvat tehokkaan ja säännöllisen kotihoidon sekä terveellisten ruokailutottumusten opettelu. Myös erityisesti reikiintymisen ehkäisy on tärkeä osa lasten ja nuorten hammashoitoa.

Lasten hammashoito on pitkälti ennaltaehkäisevää hoitoa.

Lasten hampaiden reikiintyminen

Lasten hampaiden reikiintyminen on Suomessa yleinen ongelma. Syypäitä tähän ovat erityisesti hampaiden pesun laiminlyönti sekä haitalliset ruokailutottumukset, joiden ansiosta bakteerit pääsevät rauhassa asettumaan hampaiden pinnalle ja liuottamaan pintaa suojaavia mineraaleja.

Yksi merkittävimmistä reikiintymistä aiheuttavista bakteereista on mutans streptokokki -bakteeri. Mutans streptokokki -bakteeria ei esiinny lapsen suussa luonnostaan, vaan se tarttuu lapsen suuhun useimmiten omalta vanhemmalta esimerkiksi silloin, jos vanhempi käyttää lapsen lusikkaa tai tuttia omassa suussaan ennen sen antamista lapselle. Erityisen kriittinen ikävaihe kariesbakteerin saamiselle on puolen vuoden iästä kaksivuotiaaksi asti, jolloin maitohampaiden kehittyminen on vielä kesken.

Lue lisää karieksesta.

Lasten hammastapaturmat, kehityshäiriöt ja oikomishoito

Lapset ja nuoret touhuavat monenlaista, ja toisinaan leikin tai liikunnan tuoksinassa hampaat saattavat kolahtaa johonkin. Erilaisia hammastapaturmia kannattaa aina käydä näyttämässä hammaslääkärin vastaanotolla, vaikka näkyviä oireita ei olisikaan. Esimerkiksi juureen kohdistuneet vauriot eivät välttämättä näy päälle päin, vaan voivat alkaa vaivata pitkänkin ajan kuluttua.

Mikäli kyseessä on vain pieni lohkeama, ei ensiapuun tarvitse hakeutua välittömästi, vaan hammaslääkärillä käynti normaalin ajanvarauksen puitteissa riittää. Sen sijaan, mikäli hammas irtoaa tai murtuu niin, että murtuma oireilee kipuiluna tai hampaan heilumisena, on lapsi saatettava hammaslääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian.

Katso yhteystietomme täältä.

Hampaiden kehityshäiriöt

Lasten hampaissa voi esiintyä erilaisia kehityshäiriöitä, joiden korjaaminen kuuluu hammaslääkärin tehtäviin. Kehityshäiriöt voivat johtua geneettisistä syistä, mutta myös ympäristötekijät tai erilaiset sairaudet voivat vaikuttaa hampaiston kehitykseen.

Kehityshäiriöt voivat aiheuttaa hammaskiilteen heikkenemistä ja värimuutoksia hampaiden pinnalla. Hammaskiilteen muutokset voivat oireilla vihlomalla, ja heikentyneen suojauksen ansiosta hammas saattaa reikiintyä herkästi. Kehityshäiriöiden hoitoa varten hammaslääkäri laatii lapselle kokonaisvaltaisen hoitosuunnitelman, johon kuuluu olennaisena osana myös kariesvaurioiden ennaltaehkäisy.

Lasten hampaiden oikominen

Lasten ja nuorten hampaiden ja leukaluun kehitys jatkuu aina täysi-ikäiseksi saakka. Toisinaan hampaiden asento vaatii hieman korjausta, jotta purennan virheet eivät aiheuttaisi kipuja tai ongelmia pureskelussa tulevaisuudessa.

Oikominen voidaan suorittaa joko kiinteillä tai irrotettavilla kojeilla tapauksesta riippuen. Tyypillisin ikä oikomishoidolle on 9-12 vuotta, mutta hampaita voidaan oikoa myöhemminkin, myös aikuisiällä. Aktiivinen oikomishoito kestää tavallisesti pari vuotta, minkä jälkeen siirrytään retentio- eli ylläpitovaiheeseen. Ylläpitovaiheessa hampaiden asennon kehitystä tarkkaillaan säännöllisten tarkastuksien avulla.

Lue lisää oikomishoidosta.

Lasten hammashoito

Turvallista hoitoa ja kotihoidon neuvontaa

Koska terveellisten elämäntapojen perusta luodaan jo lapsuudessa, kuuluu lasten ja nuorten hammashoitoon myös kotihoidon opastus ja neuvonta. Oikean harjaustekniikan opetteluun, ruokailutottumuksiin ja muihin kotihoidon kulmakiviin perehdytään erityisesti suuhygienistin vastaanotolla.

Furkan hammaslääkärit ja suuhygienistit ovat tottuneita toimimaan lasten parissa, ja tarvittaessa lapsen jännitystä voidaan lievittää vastaanotolla monin keinoin.  Monia pieniä potilaita helpottaa, kun toinen vanhemmista pysyttelee lapsen lähellä koko toimenpiteen ajan. Myös turvallinen pehmolelu tai vaikkapa mielenkiintoisen kuvan katselu voi viedä lapsen ajatukset pois toimenpiteiden aiheuttamista äänistä ja tuntemuksista.

Lue lisää aiheesta:

Hammaskiilteen liukeneminen eli hammaseroosio

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden tehokas kotihoito

Mistä hammassärky johtuu?

Hammastapaturmat ja niiden hoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II