• facebook
  • google
  • twitter

Suun limakalvosairauksien hoito

Suun limakalvoilla voi esiintyä monenlaisia muutoksia, joista suurin osa on vaarattomia ja paranee itsestään. Osa muutoksista vaatii tarkempia tutkimuksia ja tarvittaessa koepalan oton limakalvon pinnalta. Hammaslääkärin tehtäviin kuuluu hammastarkastuksen yhteydessä tutkia myös limakalvojen kunto mahdollisten haitallisten muutosten varalta. 

Suun limakalvosairauksien hoito

Suun limakalvojen pienet haavaumat ja patit

Terveet limakalvot ovat ehjät ja väriltään vaaleanpunaiset. Toisinaan limakalvoilla voi kuitenkin esiintyä näkyviä muutoksia, kuten haavaumia, pieniä patteja tai punoitusta. Pienet haavaumat ovat usein seurausta mekaanisesta rasituksesta, kuten hampaan terävän kulman tai hammasproteesin hankauksesta tai poskeen puraisusta. Myös jotkut yleissairaudet, kuten Crohnin tauti tai keliakia, voivat lisätä alttiutta pienille limakalvomuutoksille.

Limakalvojen haavaumien hoito

Tavallisesti mekaanisen rasituksen aiheuttamat haavaumat paranevat itsestään parissa viikossa. Jos suussa on haavauma, joka ei osoita paranemisen merkkejä kahdessa viikossa, on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Huonosti istuva hammasproteesi voi aiheuttaa haavaumien lisäksi ikenien liikakasvua ja lisätä alttiutta suun sieni-infektioille. Hammasproteesin aiheuttamia ongelmia voidaan vähentää säännöllisellä proteesin pohjaamisella ja korjaamisella. Lue hammasproteesin hoito-ohjeet täältä.

Suun limakalvojen infektiot

Erilaiset infektiot ovat melko tavallisia suun limakalvojen ongelmia, ja niitä voi esiintyä niin hampaallisessa kuin hampaattomassakin suussa. Limakalvomuutokset voivat oireilla esimerkiksi kirvelynä, poltteluna tai kipuna suussa, pahanhajuisena hengityksenä tai suun arkuutena.

Tavallisimpiin limakalvojen tulehduksiin kuuluvat punajäkälä ja suun sieni-infektiot. Punajäkälä näkyy suussa tyypillisesti vaaleana, verkkomaisena kuviointina, johon saattaa liittyä myös suun kirvelyä, arkuutta ja punoitusta. Punajäkälää voi esiintyä myös muualla ihossa tai limakalvoilla. Sieni-infektio puolestaan voi oireilla esimerkiksi arkuutena, pahanhajuisena hengityksenä tai vaaleana peitteenä limakalvoilla. Lue lisää punajäkälästä ja suun sieni-infektiosta.

Limakalvojen infektioiden hoito

Limakalvomuutokset ovat vain harvoin pahanlaatuisia, ja usein limakalvojen lievä tulehdus voi parantua suuhygieniaa tehostamalla tai lyhyen lääkekuurin avulla. Jos kyseessä on punajäkälä, oireita voidaan lievittää esimerkiksi paikallisen kortisonivoiteen avulla. Suun limakalvojen infektiota epäiltäessä on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Leukoplakia

Leukoplakiaksi kutsutaan vaaleaa, pinnaltaan tasaista tai läiskäistä muutosta, joka esiintyy tyypillisesti posken limakalvoilla tai kielen sivussa. Sen syntymekanismia ei tunneta tarkasti, mutta leukoplakiaa esiintyy useimmiten tupakoivilla henkilöillä. Leukoplakia voi joissain tapauksissa lisätä suusyövän riskiä, minkä vuoksi varhainen diagnosointi on tärkeää.

Jos potilaan suussa esiintyy leukoplakiaan viittava muutos, hammaslääkäri suorittaa aluksi kliinisen tarkastuksen, jonka perusteella varmistutaan, ettei kyseessä ole muu limakalvomuutos, kuten punajäkälä. Diagnoosin jälkeen leukoplakiaa aiheuttavat tekijät pyritään eliminoimaan, ja esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen voi saada leukoplakisen muutoksen katoamaan ajan kuluessa itsestään. Leukoplakiset muutokset vaativat säännöllistä seurantaa hammaslääkärin vastaanotolla.

Hammastarkastuksessa tutkitaan myös suun limakalvot

Suun limakalvojen tarkastus kuuluu osaksi hammaslääkärin suorittamaa perustarkastusta. Jos suussa esiintyy infektio-oireita tai muita näkyviä limakalvomuutoksia, jotka eivät parane parissa viikossa tai uusiutuvat usein, kannattaa silloin olla yhteydessä hammaslääkäriin. Jos limakalvomuutokset eivät muuten parane, tarvittaessa suun limakalvolta otetaan koepala tarkemman diagnoosin saamiseksi.

Lue lisää limakalvojen ongelmista ja hoidosta täältä.

 

Lue lisää aiheesta suun limakalvosairauksien hoito:

Suukirurgiset palvelut

Hammastarkastus on edullinen satsaus suun terveyteen

Tupakka, nuuska ja suun terveys

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II