• facebook
  • google
  • twitter

Mikä on happohyökkäys?

  • Posted on: 10.11.2019
  • By:

Suun terveydestä puhuttaessa mainitaan usein happohyökkäys. Mikä on happohyökkäys? Tiedätkö sinä, mitä happohyökkäyksessä tapahtuu? Milloin happohyökkäys tulee ja kuinka kauan se kestää?

mikä on happohyökkäys

 

 

 

 

 

Mikä on happohyökkäys?

Mikä on happohyökkäys? Happohyökkäys on reaktio, joka tapahtuu, kun syö tai juo, ja hampaan pinnalla oleva bakteeripeite reagoi ruoan tai juoman sokerien kanssa. Bakteerit alkavat tuottaa happoa, joka liuottaa hampaita suojaavan hammaskiilteen mineraaleja. Ajan mittaan hapot voivat syövyttää hampaaseen reiän (karies).

Happohyökkäys tapahtuu suussa lähes aina, kun syö tai juo jotain. Happohyökkäyksestä puhutaan usein aterian jälkeisenä tapahtumana, mutta on hyvä muistaa, että jo suupala tai pari hörppäystä esimerkiksi mehua saa aikaan happohyökkäyksen.

Ruokailujen määrä

Ravitsemussuositus on syödä 5 – 6 ateriaa päivässä. Tämä perustuu pitkälti happohyökkäyksiin. Aterioitten määrä päivässä tulisi pitää kohtuullisena, jotta sylki ehtii aterioitten välilä neutraloida suun happamuuden. Usein puhutaan niin sanotusta syljen puskurointikapasiteetista. Syljen puskurointikapasiteetti happohyökkäyksiä vastaan on rajallinen eikä kestä juuri kuutta happohyökkäystä enempää päivässä.

Aterioitten välillä tulisi olla noin 3 tuntia. Napostelua aterioitten välillä tulisi välttää, sillä pienikin napostelu aiheuttaa uuden happohyökkäyksen. Tärkeää on myös muistaa, että happohyökkäys syntyy myös juomisen seurauksena.

Muista, että vettä voit juoda niin paljon kuin haluat! Tavallinen hanavesi ei aiheuta suussa happohyökkäystä. Sen sijaan maustettuja kivennäisvesiä, mehuja, virvoitusjuomia, kahvia tai teetä on hyvä nauttia kohtuudella ja aterioitten yhteydessä, sillä niissä on usein hampaille vahingollisia happoja ja sokereita ja ne aiheuttavat happohyökkäyksen.

Mikä on happohyökkäys – Happohyökkäys kestää puoli tuntia

Happohyökkäys kestää suussamme noin puoli tuntia ruokailun päättymisestä, mikäli sitä ei katkaista. Happohyökkäyksen voi katkaista ksylitolin tai kalsiumin avulla.

Nappaa suuhun ruokailun jälkeen siis ksylitolipurukumi tai -pastilli. Voit myös pureskella pari siivua juustoa tai juoda maitoa happohyökkäyksen katkaisemiseksi. Kalsium paitsi katkaisee happohyökkäyksen, myös edistää kiilteen uudelleenmineralisoitumista. Esimerkiksi ksylitolipurukumin pureskelu myös lisää syljen eritystä, mikä auttaa hampaita palautumaan happohyökkäyksestä.

Älä pese hampaita heti ruokailun jälkeen

Kun suussa tapahtuu happohyökkäys ja hammaskiilteestä liukenee mineraaleja, on hammaskiille pehmeämpi ja altis vaurioille. Tästä syystä hampaita ei saa pestä heti ruokailun jälkeen.

Ruokailun, tai muun kuin veden juomisen, jälkeen tulisi odottaa vähintään tunti ennen hampaiden pesua. Mielellään kaksikin tuntia. Jos hampaat pesee kiilteen ollessa pehmeä, voi mekaaninen harjaus kuluttaa ja vaurioittaa hammaskiillettä.

Lue lisää:

Suun terveys ja ruokailuajat

Ruokavalio ja suun terveys

Miten ksylitolituotteet suojelevat hampaita?

Sylki on suun ja hampaiden puolustaja

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN