• facebook
  • google
  • twitter

Miksi viisaudenhampaat aiheuttavat ongelmia?

  • Posted on: 20.11.2018
  • By:

Viisaudenhammas, eli kolmas poskihammas, on useimmin poistettava hammas. Viisaudenhampaat aiheuttavat ongelmia suussa muita hampaita useammin, sillä usein ne eivät mahdu puhkeamaan kunnolla tai puhkeavat huonossa asennossa, Viisaudenhampaat ovat myös alttiimpia reikiintymään.

Viisaudenhampaat aiheuttavat ongelmia

 

 

 

 

 

Viisaudenhampaan puhkeaminen

Viisaudenhampaat puhkeavat tyypillisesti noin 19 – 20-vuotiaana eikä niiden puhkeaminen juuri edisty 25 ikävuoden jälkeen. Usein viisaudenhampaat puhkeavat vain osittain ja joillekin viisaudenhampaat eivät puhkea ollenkaan.

Viisaudenhampaat voivat olla myös väärässä asennossa leukakuussa. Tämä huomataan usein jo röntgenkuvista ennen viisaudenhampaiden puhkeamista. Osittain puhjenneet viisaudenhampaat poistetaan myös useimmissa tapauksissa, sillä ne ovat alttiita perikoroniitille.

Viisaudenhampaat ja perikoroniitti

Perikoroniitti on viisaudenhampaita ympäröivän pehmytkudoksen tulehdus ja varsin yleinen vaiva, kun viisaudenhammas on puhjennut vain osittain.

Kun viisaudenhammas puhkeaa vaillinaisesti, jää hampaan ja ikenen väliin taskumainen tila, jota on vaikea pitää puhtaana kotikonstein. Bakteerit pääsevät lisääntymään ientaskussa ja aiheuttavat tulehduksen, perikoroniitin. Erityisesti alaleuan viisaudenhampaat ovat alttiita tulehdukselle. Yleisin syy viisaudenhampaan poistoon on juuri osittainen puhkeaminen.

Perikoroniitti oireilee sykkivänä kipuna, joka saattaa voimistua, kun hampaita purraan yhteen. Oireina voi olla myös turvotus suussa, märkävuoto ientaskusta sekä pahanhajuinen hengitys ja paha maku suussa. Joskus tulehdukseen liittyy kuumetta. Vakavissa tapauksissa perikoroniitti voi aiheuttaa vaikeuksia suun avaamisessa tai märkäpaiseen.

Perikoroniitin tavallisin hoito on vaivan aiheuttavan viisaudenhampaan poisto. Joskus joudutaan myös poistamaan vastakkainen viisaudenhammas, jotta se ei aiheuta kipua hampaita yhteen purressa.

Perikoroniitin oireiden ilmetessä on tärkeää ottaa yhteyttä hammaslääkäriin nopeasti. Tulehtunutta aluetta on myös hoidettava huolellisella hampaiden pesulla kahdesti päivässä, vaikka se tekisi kipeää. Tarvittaessa lisänä voi käyttää apteekista saatavia suuhuuhteita ohjeiden mukaan.

Viisaudenhammas on altis kariekselle

Viisaudenhampaat ovat hammaskaaren takimmaiset hampaat ja niitä on sen vuoksi vaikeampi puhdistaa kuin muita hampaita. Tämän vuoksi viisaudenhampaat ovat alttiimpia kariekselle kuin muut hampaat.

Viisaudenhampaita poistetaan karieksen vuoksi etenkin iäkkäämmiltä potilailta. Perikoroniitti puolestaan on poiston syynä tavallisempi nuorilla aikuisilla. Viisaudenhampaan poiston syy voi myös olla kasvojen alueen kivut ja toisinaan viisaudenhampaat poistetaan, koska ne haittaavat potilaan oikomishoitoa.

Viisaudenhampaan poisto on erittäin yleistä ja yksi hammaslääkärin tavallisimmista operaatioista. 67 % suomalaisista on postettu vähintään yksi viisaudenhamma 32 ikävuoteen mennessä. Viisaudenhampaan poistoa ei tarvitse pelätä. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja mahdollisimman kivuttomasti potilaalle.

Lue lisää:

Viisaudenhampaan poisto

Mikä on perikoroniitti?

Milloin viisaudenhampaat puhkeavat?

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN