• facebook
  • google
  • twitter

Milloin hammashoitoon tulee hakeutua heti?

  • Posted on: 15.10.2019
  • By:

Hammashoidosta iso osa on kiireettömiä tarkastuksia ja toimenpiteitä. Joskus hammashoitoa kuitenkin tarvitaan välittömästi. Potilas itse hakeutuu hammashoitoon välittömästi usein kovan hammasperäisen kivun vuoksi. On kuitenkin muitakin tilanteita ja oireita, jolloin hammaslääkäriin tulee hakeutua välittömästi. Milloin hammashoitoon tulee hakeutua heti?

Milloin hammashoitoon tulee hakeutua heti

 

 

 

 

 

Milloin hammashoitoon tulee hakeutua heti? – Hammassärky

Monesti akuuttia hammashoitoa haetaan hammassäryn perusteella. Kova hammaskipu johtuu tyypillisesti edenneen karieksen, hampaiden reikiintymisen, aiheuttamasta tulehduksesta syvällä hampaassa.

Hammasytimessä on paljon verisuonia ja tulehtuneessa ytimessä verenkierto lisääntyy aiheuttaen turvotusta ja painetta, joka aistitaan kipuna. Tästä syystä myös esimerkiksi fyysinen rasitus tai ruokailu voi pahentaa hammaskipua, kun verenkierto lisääntyy.

Joskus tulehdus pääsee etenemään pitkälle ennen kuin se oireilee. Hoitoon on syytä hakeutua mahdollisimman pian oireiden ilmestyessä.

Milloin hammashoitoon tulee hakeutua heti? – Hammastapaturmat

Hammastapaturmia sattuu lapsille leikeissä ja aikuisille useimmiten urheillessa. Hampaan saatua kolauksen se on hyvä aina käydä tarkistuttamassa hammaslääkärin vastaanotolla. Pienemmät kolaukset tai pienet lohkeamat eivät kuitenkaan vaadi välitöntä hoitoa.

Mikäli hammas irtoaa tapaturmaisesti, on hammaslääkäriin kuitenkin hakeuduttava välittömästi. Hampaan istutus paikoilleen nimittäin onnistuu vain lyhen ajan. Parasta on, jos irronneen hampaan pystyy painamaan itse takaisin hammaskuoppaan ja hakeutumaan heti hammaslääkäriin. Jos tämä ei ole mahdollista, hammasta voi pitää suussa kielen alla, maitolasissa tai hätätapauksessa vesilasissa. On tärkeää, että hammas ei pääse kuivumaan odotellessa hammaslääkäriin pääsyä.

Irronneen hampaan lisäksi isot lohkeamat tai hampaan halkeaminen on syy hakeutua hoitoon välittömästi.

Milloin hammashoitoon tulee hakeutua heti? – Hammasperäiset infektiot

Hammasperäiset infektiot voivat vaatia välitöntä hoitoa. Vakavat infektiot ovat melko harvinaisia, mutta erityisesti jotkin sairaudet ja hoidot voivat heikentää kehon immuunijärjestelmää ja altistaa infektioille.

Hammasperäiset infektiot voivat lähteä esimerkiksi hampaiden kiinnityskudosten tulehduksesta, hammasytimen tulehduksesta tai hampaan poiston jälkeen hammaskuopan tulehduksesta. Lisäksi infektio voi syntyä esimerkiksi hampaaseen kohdistuneen trauman seurauksena.

Hammasperäisen infektion oireita voivat olla kipu, imusolmukkeiden suurentuminen, turvotus hampaan alueella, märkäpesäke ikenessä sekä yleisoireet, kuten kuume. Mikäli oireisiin liittyy vaikeuksia nielemisessä, puhumisessa, pään kääntämisessä tai hengityksessä, voi kyseessä olla vakava, sairaalahoitoa vaativa tulehdus ja hoitoon on ehdottomasti hakeutua välittömästi. Myös äkillinen kuumeen nousu tai oireiden nopea kehittyminen on merkki, että hoitoon on hakeuduttava heti.

Lue lisää:

Mistä hammassärky johtuu?

Hammastapaturmat – hampaan irtoaminen

Hammasperäisten infektioiden hoito

Furka hammaslääkäripäivystys Oulu

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN