• facebook
  • google
  • twitter

Milloin viisaudenhampaat puhkeavat?

  • Posted on: 14.9.2018
  • By:

Viisaudenhampaat, eli kolmannet poskihampaat, ovat viimeiset hampaat, jotka meille puhkeavat. Useimmiten viisaudenhampaat puhkeavat nuorille aikuisille. Viisaudenhampaat eivät puhkea kaikille ja joillekin voi puhjeta vain osa viisaudenhampaista.

Viisaudenhampaat

 

 

 

 

 

 

Hampaiden puhkeaminen alkaa jo muutaman kuukauden iässä

Ihmisen ensimmäiset hampaat puhkeavat jo muutaman kuukauden iässä, tavallisimmin neljän tai viiden kuukauden ikäisenä. Ensimmäisenä ilmestyvät alaetuhampaat ja seuraavaksi yläetuhampaat.

Ensimmäiset puhkeavat hampaat tunnetaan maitohampaina. Maitohampaiden puhkeaminen jatkuu noin kolmivuotiaaksi saakka. Pysyvät hampaat puolestaan alkavat puhjeta noin kuuden tai seitsemän vuoden ikäisenä. Pysyvät hampaat, viisaudenhampaita lukuunottamatta, ovat tavallisesti kaikki puhjenneet noin kolmentoista vuoden ikään mennessä.

Hampaiden puhkeaminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja puhkeaminen voi tapahtua ennemmin tai myöhemmin kuin edellä mainitut tyypilliset ajat. Hampaat itse asiassa ovat jo pitkälle kehittyneet ikenen alla lapsen syntyessä. Joskus jopa vastasyntyneellä voi olla valmiiksi puhjenneena niin sanottu neonataalihammas.

Viisaudenhampaiden puhkeaminen

Kolmannet poskihampaat tunnetaan viisaudenhampaina. Viisaudenhampaiden puhkeaminen alkaa tyypillisesti 17 – 21 vuoden iässä. Puhkeaminen ei yleensä edisty enää 25 ikävuoden jälkeen, mutta, kuten muidenkin hampaiden kohdalla, myös viisaudenhampaiden puhkeaminen on hyvin yksilölllistä.

On tavallista, että kaikki viisaudenhampaat eivät puhkea. Jopa 90 % 20-vuotiaista on ainakin yksi puhkeamaton tai vain osittain puhjennut viisaudenhammas. Viisaudenhampaiden puuttuminen kokonaan on myös verrattain yleistä. Noin 2 % suomalaisista viisaudenhampaat puuttuvat kokonaan.

Jos kaikki neljä viisaudenhammasta puhkeavat, on viisaudenhampaiden puhkeamisen jälkeen aikuisella ihmisellä tavallisesti suussaan 32 pysyvää hammasta. Toisinaan jokin hampaista jää perinnöllisistä syistä puhkeamatta. Puuttuva hammas voidaan tarvittaessa korvata proteesilla. Viisaudenhampaiden puuttumisesta ei ole haittaa eikä puuttuvia, puhkeamattomia tai poistettuja viisaudenhampaita tarvitse korvata.

Miksi viisaudenhampaat poistetaan usein?

Viisaudenhampaan poisto on yksi tavallisimpia suukirurgisia toimenpiteitä. Viisaudenhampaita poistetaan muita hampaita useammin, sillä ne eivät usein mahdu kunnolla hammaskaarelle ja ovat alttiita tuleduksille ja reikiintymiselle.

Viisaudenhammas saattaa myös puhjeta huonoon asentoon, jolloin se on parempi poistaa. Joskus viisaudenhampaat poistetaan esimerkiksi oikomishoidon tieltä.

Viisaudenhampaiden puhkeaminen vain osittain on yleistä. Osittain puhjennut viisaudenhammas on alttiimpi pehmytkudoksen tulehdukselle, perikoroniitille, sillä se on vaikeampi pitää puhtaana. Viisaudenhampaat ovat myös alttiita kariekselle, sillä ne ovat hammasrivistön perimmäisinä hampaina vaikeimmat puhdistaa.

Mikäli viisaudenhammas mahtuu hyvin suuhun, on puhjennut kokonaan ja oikeaan asentoon, eikä se aiheuta muita ongelmia, voidaan viisaudenhammas jättää suuhun. Viisaudenhampaan poisto on kuitenkin yleisempää kuin niiden jättäminen suuhun. Viisaudenhampaat eivät ole merkittäviä purennan kannalta, joten niiden poistosta ei ole haittaa.

Lue lisää:

Viisaudenhampaan poisto

Hampaan poisto

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN