• facebook
  • google
  • twitter

Mistä hammassärky johtuu?

  • Posted on: 15.4.2016
  • By:

Hammassärky

Moni meistä on joutunut kokemaan, miltä hammassärky tuntuu. Hammassärky voi esiintyä vihlovana tai pakottavana kipuna hampaassa ja sen ympärillä. Pidemmälle ehtinyt hammassärky saattaa säteillä koko leuan alueelle, eikä särkyä poteva tällöin pysty välttämättä edes paikantamaan, missä hampaassa kivun lähde sijaitsee.

Kivulle tyypillistä on, että se pahenee tunnusteltaessa ja reagoi lämmönvaihteluun, kuten kylmien tai kuumien ruokien nauttimiseen. Hammassäryn syy tulee aina selvittää hammaslääkärin vastaanotolla, jotta tulehduksen eteneminen saadaan pysäytettyä.

Hammassärky voi kertoa tulehduksesta

Tavallisin hammassäryn syy on karieksen eli hampaiden reikiintymisen aiheuttama, syvälle hampaaseen edennyt tulehdus. Karies on bakteeriperäinen infektiosairaus, joka syntyy, kun hampaan pintaan kiinnittynyt plakki reagoi suuhun päätyneiden sokereiden kanssa muuttaen ne kiilteelle haitallisiksi hapoiksi. Karies iskee hampaan kovakudokseen aiheuttaen hammaskiilteen heikkenemisen ja reiän muodostumisen. Jos kariesta ei pysäytetä, se etenee kiilteestä yhä syvemmälle hammasluuhun ja viimein äärimmäisen kipuherkän hammasytimen eli pulpan läheisyyteen.

Hammasytimeen edenneen karieksen aiheuttamaa tulehdusta kutsutaan myös nimellä pulpiitti. Hammasydin sisältää paljon verisuonia, joissa verenkierto tulehduksen myötä lisääntyy aiheuttaen turvotusta ja painetta alueella. Tämän voi huomata hammassäryn yltymisenä tilanteissa, joissa verenkiertokin lisääntyy, kuten fyysisessä rasituksessa tai tiettyjä ruoka-aineita nautittaessa.  Pulpiitti saattaa syntyä myös hampaaseen kohdistuneen trauman seurauksena. Jos pulpiitti jää hoitamatta, se voi levitä hampaan juurien kautta leukaluuhun aiheuttaen alueelle märkäpesäkkeen.

Ensiapuna kipulääkettä, sitten hammaslääkäriin

Karieksen aiheuttamat tulehdukset hampaassa vaativat eritasoista hoitoa riippuen siitä, millaista vahinkoa hampaalle on ehtinyt tapahtua. Mikäli reikä ei ole vielä edennyt pulpaan asti, saattaa hoidoksi riittää vaurioituneen kudoksen poistaminen ja hampaan paikkaus. Jos karies on päässyt etenemään hampaan ytimeen, on edessä lähes aina juurihoito.

Hammassärkyä voi lievittää lyhytaikaisesti kotikonstein. Särkylääkkeet, kuten ibuprofeeni ja parasetamoli, voivat auttaa hetkellisesti vähentäen särkyä. Myös kylmä- tai kuumahauteista saattaa olla apua. Tärkeää kuitenkin on, että hammassäryn syy käydään aina tutkituttamassa hammaslääkärin vastaanotolla: näin voidaan estää tulehduksen leviäminen ja vakavien infektioiden syntyminen. Hammaslääkäriin kannattaa hakeutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eikä jäädä odottelemaan, että hammassärky pahenee sietämättömäksi.

Lue lisää aiheesta:

Lisää hammassärystä

Hammasytimen tulehdus eli pulpiitti

Hampaan paikkaus

Juurihoito

Karies eli hampaiden reikiintyminen

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II