• facebook
  • google
  • twitter

Mistä ienvetäymät johtuvat?

  • Posted on: 17.7.2018
  • By:

Ienvetäymät ovat melko yleinen vaiva. Paljastuneet hammaskaulat oireilevat tyypillisesti vihlonnalla. Herkät hammaskaulat ovat myös erityisen alttiit reikiintymiselle, joten ienvetäymiä on syytä ehkäistä ja hoitaa ajoissa.

Ienvetäymät

 

 

 

 

 

 

 

Mistä ienvetäymät johtuvat

Ienvetäytymien ja hammaskaulojen paljastumisen taustalla voi olla monia syitä. Yleinen syy ikenien vetäytymille on vääränlainen hampaiden harjaustekniikka. Hampaita harjataan liian voimakkaasti ja usein myös liian kovalla harjalla. Suositeltavaa on käyttää pehmeää hammasharjaa ja opetella hellävarainen harjaustekniikka. Myös sähköhammasharjan käyttö voi auttaa välttämään liian voimakasta harjausta.

Ienvetäymät voivat olla seurausta myös ientulehduksesta. Hoitamaton ientulehdus alkaa etenemään ja aiheuttaa hammaskaulojen paljastumisen. Ientulehdus on syytä hoitaa ajoissa myös parodontiitin, hampaiden kiinnityskudossairauden, ehkäisemiseksi. Ientulehdus oireilee tavallisesti punoittavina, turvoinneina ja verta vuotavina ikeninä, joten se on melko helposti tunnistettavissa ienvetäymien aiheuttajana.

Ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia suuhun ja suun terveyteen, esimerkiksi suun limakalvojen ohentumista. Ienvetäymät ovat myös yleisiä ikääntymisen mukana. Nykyään monella vanhuksellakin on vielä omat hampaat suussa ja ienvetäymäyt voivat vaivata ja hammaskaulat olla alttiit reikiintymiselle.

Joskus ienvetäymiä aiheuttaa bruksaus eli hampaiden narskuttelu. Bruksaus tapahtuu monesti öisin eikä siitä aina ole itse tietoinen. Hammaslääkäri pystyy huomaamaan narskuttelun merkit hampaissa hammastarkastuksessa. Myös jotkut hampaiden oikomishoidot voivat olla ienvetäytymien taustalla.

Miksi ja miten ienvetäymät hoidetaan?

Ienvetäymät aiheuttavat tyypillisesti hampaiden vihlontaa. Vihlonta on ikävä vaiva, jota voidaan onneksi helpottaa. Hammaskaulat ovat herkät reikiintymään ja karieksen ehkäisy on tärkeää ienvetäytymien hoidossa. Ienvetäymät voidaan huomata tavallisessa hammastarkastuksessa, joka on syytä tehdä säännöllisesti oman hammaslääkärin suositteleman hoitovälin mukaan.

Ensimmäinen hoitotoimenpide on yleensä hampaiden harjaustekniikan tarkastus ja korjaaminen. Hammaslääkäri tai suuhygienisti opastaa tarvittaessa oikeiden välineiden valinnassa ja oikeassa hampaiden harjaustavassa.

Vihlontaa voi helpottaa käyttämällä vihlontaa ehkäisevää hammastahnaa. Hammastahnan vaikutus ei ala heti, vaan hammastahnaa käytetään säännöllisesti, pitemmän ajan.

Pitkään jatkunutta hammaskaulojen vihlontaa voidaan hoitaa myös vastaanotolla tehtävällä hammaskaulojen fluorauksella. Vastaanotolla käytettävä lakka tai geeli sisältää kotihoitotuotteita enemmän fluoria ja vähentää vihlontaa ja samalla suojaa hammaskauloja reikiintymiseltä.

Jos ienvetäymien taustalla on bruksismi, voidaan sitä hoitaa teettämällä potilaalle akryylimuovinen purentakisko. Purentakiskoa käytetään useimmiten öisin, mutta tarvittaessa myös päiväsaikaan. Kisko suojaa hampaita, rentouttaa purentalihaksia ja vähentää rasitusta leukanivelissä. Tarvittaessa narskuttelua hoidetaan myös muilla tavoin, esim. fysioterapialla ja lääkehoidolla. Bruksismin tai oikomistoimenpiteiden aiheuttamat ienvetäymät vaativat aina hoitoa hammaslääkärin vastaanotolla.

Lue lisää:

Ienvetäymät ja hammaskaulojen paljastuminen

Ikääntyneiden hammashoito

Hampaiden vihlonta

Hampaiden kotihoito

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN