• facebook
  • google
  • twitter

Mitä on esteettinen hammashoito?

  • Posted on: 15.10.2019
  • By:

Esteettinen hammashoito on merkittävä osa nykyaikaista hammashoitoa. Esteettisellä hammashoidolla tarkoitetaan hammashoitoa, jonka ensisijainen tarkoitus on kohentaa hampaiden ulkonäköä jonkin sairauden tai terveysongelman hoidon sijaan. Esteettinen hammashoito kattaa laajan valikoiman erilaisia toimenpiteitä ja esteettinen näkökulma voi olla osa myös hammashoitoa, kun hoidetaan ongelmia tai sairauksia.

mitä on esteettinen hammashoito

 

 

 

 

 

Mitä on esteettinen hammashoito?

Esteettinen hammashoito on hampaiden ulkonäön kohentamista eikä siinä pyritä hoitamaan tai ehkäisemään mitään sairautta tai ongelmaa suun terveydessä. Usein potilas hakeutuu esteettiseen hammashoitoon jonkin tietyn syyn takia itse. Esteettisellä hammashoidolla korjataan esimerkiksi hampaiden tummentumia tai värivirheitä, hampaiden pieniä asentovirheitä tai korvataan hammaskaarelta puuttuva hammas.

Esteettinen hammashoito voi myös olla osatekijä hammashoidossa, kun hoidetaan suun terveyden ongelmia. Esimerkiksi puuttuvan hampaan korvaaminen voi olla tärkeää purennan kannalta ja samalla halutaan korvata hammas luonnollisella ja kauniilla tavalla, esteettisyys mielessä pitäen.

Esteettinen hammashoito on tärkeä osa hammaslääkärin ja suuhygienistin työtä. Kaunis hymy voi vaikuttaa merkittävästi itsetuntoon ja itsevarmuuteen ja on siten osa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin hoitoa.

Esteettisen hammashoidon toimenpiteet

Esteettinen hammashoito voi pitää sisällään hyvin paljon erilaisia toimenpiteitä. Tyypillisiä toimenpiteitä ovat hampaiden puhdistus tai valkaisu, hampaiden oikomishoidot sekä erilaiset proteettiset hoidot.

Hampaiden värivirheiden ja tummentumien korjaaminen on hyvin yleistä. Pinnalliset värjäymät voidaan usein poistaa hammaskiven poistolla ja sooda- tai pastapuhdistuksella. Syvemmät värivirheet vaativat hampaiden valkaisun joko vastaanotolla tai kotivalkaisuna. Hammas, jonka väriä edes valkaisu ei korjaa, voidaan hoitaa esimerkiksi hammaslaminaateilla.

Hampaiden oikomishoidot aikuisiällä ovat nykyään yleisiä ja usein niillä haetaan parannusta hammasrivistön ulkonäköön. Oikomishoidolla voidaan korjata muun muassa hampaiden asentovirheitä. Meillä Furkassa oikomishoidoissa käytetään tyypillisesti kiinteitä oikomiskojeita, joita on saatavilla myös näkymättöminä malleina.

Esteettiseen hammashoitoon voidaan lukea myös vanhojen hammaspaikkojen vaihtaminen esteettisesti miellyttävimpiin vaihtoehtoihin. Keramia on usein paras materiaali, sillä se on kestävän lisäksi kaunis ja luonnollisen näköinen paikkamateriaali. Myös keraaminen hammaskruunu on hyvä vaihtoehto, jos hammas on esimerkiksi paikattu usein. Hammaskruunua voidaan käyttää myös yksittäisen hampaan pienen asentovirheen korjaamiseen.

Erilaiset proteettiset ratkaisut voidaan osaltaan katsoa esteettiseen hammashoitoon kuuluviksi. Puuttuvan hampaan korvaamisessa on tärkeää, että hammas näyttää luonnolliselta ja on esteettisesti miellyttävä. Protetiikka sisältää erilaisia ratkaisuja hammasimplanteista hammassiltoihin. Sopiva tapa korvata puuttuva hammas valitaan yhdessä hammaslääkärin kanssa.

Protetiikkaan voidaan sisällyttää myös hammaslaminaatit, joilla kuitenkaan ei korvata puuttuvia hampaita. Hammaslaminaatit ovat hampaan päälle kiinnitettävät, ohuet keraamiset kuoret. Laminaatit sopivat esimerkiksi värivirheiden, hampaan muodon tai hammasraon korjaamiseen.

Esteettisen hammashoidon konsultaatiokäynti

Esteettinen hammashoito on syytä aloittaa konsultaatiokäynnillä, jolla selvitetään tarve esteettiselle hoidolle ja käydään läpi sopivat hoitomuodot. On myös erittäin tärkeää käydä läpi potilaan toiveet ja odotukset hoidolle. Suun ja hampaiden kunto tulee myös tarkastaa ennen esteettisen hoidon aloitusta, sillä suun terveyden ongelmat tulee hoitaa kuntoon ensin.

Esteettisen hammashoidon suunnittelussa on tärkeä ottaa huomioon kasvojen ja hampaiden mittasuhteet. Hampaiden valkaisun yhteydessä värin määrityksellä on niin ikään suuri merkitys. Hoidon tavoitteena on saada kaunis ja tasapainoinen, luonnollinen hampaisto.

Lue lisää:

Hampaiden valkaisu

Hammaskruunut ja -sillat

Mitä puuttuvan hampaan tilalle?

Hammasimplantti

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN