• facebook
  • google
  • twitter

Pahanhajuinen hengitys – nielurisojen proput

  • Posted on: 11.10.2018
  • By:

Pahanhajuinen hengitys, eli halitoosi, johtuu useimmiten puutteellisesta suuhygieniasta. Parantamalla omaa suuhygieniaa voi siis useimmissa tapauksissa raikastaa hengityksen.

Nielurisojen proput ovat toinen syy halitoosille. Nielurisoihin voi muodostua vaaleita, ryynimäisiä paakkuja, jotka aiheuttavat pahanhajuisen hengityksen.

nielurisojen proput

 

 

 

 

 

Mitä ovat nielurisojen proput?

Nielurisoihin ilmestyvät vaaleat, ryynimäiset paakut, eli proput, muodostuvat lähinnä kuolleista ihosoluista, ruoantähteistä ja limasta. Vaalea tai kellertävä bakteerimassa voi kovettua nielurisojen koloihin ja onteloihin, jolloin syntyy proppu. Englanniksi proppuja kutsutaan nimellä ”tonsil stones”.

Proput ovat yleisempiä henkilöillä, joilla on usein nielurisojen tulehduksia, sillä nielurisojen kroonisessa tulehduksessa risoissa on tavallista enemmän koloja. Myös kuivasta suusta kärsivillä nielirisojen proput ovat yleisempiä. Proput yksistään eivät kuitenkaan ole merkki sairaudesta. Proppuja voi myös syntyä, vaikka suuhygienia olisi hyvällä tasolla.

Miten nielurisojen proput oireilevat?

Proput voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Joskus proppuihin liittyy myös kurkkukipua, nielemisvaikeuksia ja nielurisojen turvotusta. Proput eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat olla epämiellyttäviä.

Vaikka proppuja olisi näkyvästi nielussa, eivät ne välttämättä aiheuta pahanhajuista hengitystä. Monesti propuista kärsivän halitoosin aiheuttaa kuiva suu tai puutteellinen suuhygienia, mutta joskus proput ylläpitävät pahanhajuista hengitystä aiheuttavaa bakteeritoimintaa.

Nielurisojen proput – hoito

Jos proput aiheuttavat haittaa, voidaan niitä hoitaa ja ehkäistä. Ehkäisynä voi toimia hyvän suuhygienian lisäksi runsas veden juonti, joka helpottaa suun kuivuutta.

Jo syntyneet proput voi poistaa itse painamalla nielurisan vierestä tylpällä esineellä, kuten puulastalla tai pumpulipuikolla. Painamalla risan vierestä proppu pullahtaa usein ulos kolostaan. Kannattaa kuitenkin olla varovainen ja ehdottomasti käyttää vain tylppää esinettä proppujen poistoon, jottei vahingossa vahingoita nielurisoja.

Proppujen aiheuttamia oireita voi helpottaa lämpimällä suolavedellä suun kurlaaminen. Proppuihin voidaan määrätä myös antibiootteja. Antibiootit voivat helpottaa oireita, mutta ne eivät korjaa proppuja aiheuttavaa ongelmaa.

Tavallisesti proput pyrkivät uusiutumaan hiljalleen. Erittäin hankalissa tapauksissa, nielurisojen ollessa erityisen suuret ja kuoppaiset, nielurisat voidaan joutua poistamaan proppujen vuoksi. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista. Nielurisojen poisto myös aiheuttaa suun kuivuutta, jolloin kuivasta suusta kärsivät tilanne vain pahenee nielurisojen poistolla.

Lue lisää:

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN