• facebook
  • google
  • twitter

Tietopaketti nuorten suun terveydestä

  • Posted on: 16.8.2017
  • By:

Nuorten suun terveysYläkoulu- ja lukioiässä nuoren hampaat voivat olla alttiina monenlaisille elämäntapojen muutoksille. Napostelu ja runsas energia- ja virvoitusjuomien siemailu ovat esimerkkejä elämäntavoista, joiden johdosta hampaat joutuvat koville.

Napostelu nakertaa hammaskiillettä

Pitkät koulupäivät ja ajanvietto kavereiden kanssa johtavat helposti siihen, että näläntunnetta helpotetaan napostelemalla päivän mittaan. Jos happohyökkäyksiä tulee liian tiheään, ei suun pH ehdi neutralisoitua ateriakertojen välillä. Tämän seurauksena hampaiden pinnalle päätyvät bakteerit alkavat liuottaa hampaan pinnalta mineraaleja. Hampaan pinta pehmenee ja on altis vahingoittumiselle, kuten reikiintymiselle.

Erityisesti happamat ruoka-aineet, kuten mehut, virvoitus- ja palautusjuomat sekä makuvedet kiihdyttävät hammaskiilteen liukenemista. Hammaskiilteen liukeneminen eli hammaseroosio voi näkyä hampaan pinnan himmentymisenä ja muuttumisena läpikuultavaksi. Hammaskiilteen liukeneminen voi myös saada hampaat vihlomaan.

Lävistykset ja hammaskiille

Moni nuori haaveilee suun alueen lävistyksestä tai hammaskorusta. Lävistyskorujen ja hammaskorun kanssa on erityisen tärkeää muistaa hyvä suuhygienia, sillä koru saattaa helposti kerätä pinnalleen bakteereita. Useimmat suun alueen lävistykset sijaitsevat paikoissa, joissa ne hankaavat ikeniä ja hampaiden pintaa, mikä puolestaan voi saada ikenet vetäytymään ja hammaskiilteen kulumaan.

Ientulehdus on helppo pitää loitolla

Iensairauksia esiintyy myös nuorilla. Ientulehdus eli gingiviitti syntyy, kun hampaiden pinnoille jää bakteerikerros, jota kutsutaan myös hammasplakiksi. Puutteellinen suuhygienia voi aiheuttaa ikenissä turvotusta ja verenvuotoa, ja usein ientulehduksesta kertova merkki voi olla myös pahanhajuinen hengitys. Ientulehdus on mahdollista saada kuriin huolellisella omahoidolla, johon kuuluu olennaisena osana myös hammasvälien puhdistaminen. Pelkkä hammasharja ei riitä poistamaan ruuantähteitä ja bakteereita hampaiden välipinnoilta.

Ientulehduksen vakavampi muoto on hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti. Parodontiitti voi kehittyä hoitamattoman ientulehduksen seurauksena, kun tulehdus pääsee etenemään syvemmälle ikeniin ja kiinnityskudoksiin saakka, ja se voi johtaa ikävimmillään hampaiden menetykseen. Puutteellisen suuhygienian lisäksi myös perinnöllisillä tekijöillä ja esimerkiksi tupakoinnilla tiedetään olevan vaikutus parodontiitin sairastumisalttiuteen.

Lue lisää: Ientulehdus

Nuuska ja tupakka

Nuuskan käyttö on lisääntynyt Suomessa erityisesti nuorten keskuudessa. Nuuskan käytön haitalliset terveysvaikutukset ovat pitkälti samanlaisia kuin tupakalla, pois lukien keuhkoihin ja hengityselimiin kohdistuvat vaikutukset. Usein nuuskan käytön huomaa ensimmäisenä suun limakalvomuutoksina, kuten limakalvon paksuuntumisena (ns. norsunnahka). Nuuskan käyttö voi saada myös ikenet vetäytymään, ja pitkällä aikavälillä nuuskan käyttö voi lisätä suusyövän riskiä.

Lue lisää: Tupakka, nuuska ja suun terveys

Vinkit nuoren suun terveyteen:

  • Vältä energiajuomia ja yritä välttää napostelua, ja nauti sen sijaan terveellisiä välipaloja, jotka pitävät nälän loitolla tarpeeksi pitkään. Muista, että myös mehut ovat happamia ja siten haitallisia hammaskiilteelle.
  • Jos sinulla on suun alueen lävistyksiä, muista pitää niiden ympäristö puhtaana ja irrottaa ja puhdistaa korut säännöllisesti. Jos koru aiheuttaa hankausta, on viisaampaa ottaa lävistys kokonaan pois.
  • Pese hampaat kaksi kertaa päivässä ja muista myös hammasvälit – näin pidät tulehdukset ja pahanhajuisen hengityksen loitolla.
  • Vältä tupakointia ja nuuskan käyttöä.
  • Käytä ksylitolituotteita, kuten purukumeja tai pastilleja.

 

Lue lisää:

Ksylitoli ja suun terveys

Ruokavalio ja suun terveys

Karies eli hampaiden reikiintyminen

 

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN