• facebook
  • google
  • twitter

Oireeton suun tulehdus

  • Posted on: 11.10.2018
  • By:

Yleensä ientulehdus, hampaan ytimen tulehdus tai hampaan juuren tulehdus oireilee selvästi ja voidaan havaita. Joskus suun tulehdukset kuitenkin pääsevät kehittymään piilossa, ilman oireita. Suun tulehdukset ovat vaarallisia paitsi suun terveydelle myös yleisterveydelle, joten niiden hoito on tärkeää.

Suun tulehduksia voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla.

oireeton suun tulehdus

 

 

 

 

 

Suun tulehduksen oireet

Tavallisesti suun tulehdukset oireilevat. Hammasytimen tulehdus syntyy tyypillisesti pitkälle edenneen karieksen seurauksena ja tulehdus voi levitä hampaan juuriin asti. Tavallisia oireita ovat sykkivä kipu hampaassa, paineen tunne hampaassa ja turvotus tulehdusalueen kudoksissa. Alkuvaiheessa kipu usein tuntuu rasituksen yhteydessä tai syödessä kylmää tai kuumaa ruokaa.

Ientulehduksen oireita ovat arkuus tai kipu ikenissä, verenvuoto ikenistä sekä ikenien punoitus ja turvotus. Suun tulehdukset voivat myös aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa sekä kuumetta.

Oireeton suun tulehdus

Joskus suun tulehdukset pääsevät etenemään pitkään oireettomina. Tupakoitsijoilla ientulehdus on tavallinen, ja koska tupakointi vähentää pintaverenkiertoa, tulehdus ei välttämättä oireile selvästi ja voi päästä näin etenemään parodontiitiksi, hampaan kiinnityskudoksien sairaudeksi. Hampaan juurenpään tulehdus voi kroonistua, jolloin se ei aiheuta oireita, mutta tulehduspesäke on kuitenkin aktiivinen.

Krooninen, oireeton suun tulehdus on uhka yleisterveydelle ja tulee hoitaa. Tulehdus voi levitä leukaluuhun ja alkaa syövyttää sitä. Lisäksi bakteerit voivat levitä verenkierron mukana muualle elimistöön ja aiheuttaa tulehduksia muualla elimistössä. Tavallisin vakava seuraus suun tulehduksen leviämisestä on sepsis eli verenmyrkytys. Sepsis voi olla hengenvaarallinen riippuen henkilön yleiskunnosta ja sen aiheuttaneesta bakteerista.

Suun tulehduksilla on löydetty myös yhteys sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen. Bakteerit voivat sydämeen kulkeutuessa aiheuttaa esimerkiksi infarktin. Suun tulehdukset ovat riski myös tekonivelille. Verenkierron mukana tekonivelen ympäröiviin kudoksiin kulkeutuneet bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksen, jolloin jopa tekonivelen uusiminen voi olla tarpeen.

Oireeton suun tulehdus – diagnosointi

Oireeton suun tulehdus voi olla vaikea havaita. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat avainasemassa. Hammaslääkäri voi seurata suun terveydentilaa muun muassa mittaamalla ientaskut ja röntgenkuvilla. Syventyneet ientaskut ovat riski tulehdukselle ja vaativat säännöllistä puhdistusta. Röntgenkuvat voivat monesti paljastaa oireettoman tulehduspesäkkeen.

Tulehdusten oireisiin tulee reagoida nopeasti. Alkava ientulehdus paranee yleensä kotihoidolla, suuhygienian parantamisella. Tulehdusoireet, kuten hampaan särky ja paine ja ikenien turvotus tulee tutkituttaa hammaslääkärillä. Hampaan reiät tulee hoitaa heti, kun ne havaitaa, jotta ne eivät pääse etenemään ja aiheuttamaan tulehduksia.

Hengitys- ja nielemisvaikeudet, vaikeudet kääntää päätä ja puhua, kuume, yleiskunnon lasku, vaikeus avata suuta sekä leuan alueen turvotus voivat kertoa vakavasta suun tulehduksesta ja tällöin on välittömästi hakeuduttava hoitoon. Tulehdus voi vaatia jopa sairaalahoitoa.

Tulehdusten ehkäisyssä hyvä suuhygienia on tärkeintä. Hampaiden pesun kahdesti päivässä ja hammasvälien päivittäisen puhdistuksen tulisi kuulua kaikkien rutiineihin.

Suun tulehdusten hoito

Oireeton suun tulehdus tulee hoitaa siinä missä oireilevakin. Hoito riippuu tulehduksen vakavuudesta ja sijainnista. Ensimmäisenä täytyykin selvittää, missä tulehdus on.

Parodontiittia, suun kiinnityskudosten sairautta, hoidetaan yleensä puhdistamalla ientaskut säännöllisesti vastaanotolla ja huolellisella kotihoidolla. Lisäksi voidaan tarvita mikrobilääkitys ja joskus tarvitaan kirurgista hoitoa.

Hampaan ytimen ja juuren tulehdus hoidetaan joko juurihoidolla tai hampaan poistolla. Juurihoidossa tulehtunut kudos poistetaan hampaan juurikanavista ja kanavat puhdistetaan ja täytetään täyteaineella. Lisänä voidaan käyttää mikrobilääkitystä. Jos juurihoito ei onnistu ja hammas halutaan säilyttää, tehdään joskus myös hampaan juurenpään leikkaus. Jos hammas on pahoin vaurioitunut tai se sijaitsee merkityksettömällä paikalla esteettisesti ja purennan kannalta, tulehtunut hammas poistetaan.

Lue lisää:

Hampaan ytimen tulehdus eli pulpiitti

Juurihoito

Gingiviitti eli ientulehdus

Parodontiitti on yleinen suun sairaus

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN