• facebook
  • google
  • twitter

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi

  • Posted on: 14.6.2016
  • By:

Pahanhajuisen hengitys voi johtua monesta asiasta.

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on tavallinen vaiva. Usein pahanhajuisen hengityksen voi haistaa itse, mutta toisinaan nenä tottuu hajuun niin, että sitä ei itse huomaa. Epämiellyttävän hajun poistamiseksi on ensin löydettävä hajun aiheuttaja. Pahanhajuinen hengitys on monelle arka ja kiusallinen asia, mutta oikealla hoidolla halitoosista on mahdollista päästä eroon.

Miksi hengitys haisee?

Yleinen syy pahanhajuiselle hengitykselle löytyy puutteellisesta suuhygieniasta. Kun suuhun pääsee kertymään suuri määrä bakteereja, ne tuottavat rikkiyhdisteitä, jotka puolestaan aiheuttavat pahaa hajua. Haitallinen bakteerimassa voi muodostua hampaiden pinnalle, hammasväleihin, kieleen tai hammasproteeseihin esimerkiksi suuhun jääneiden ruuantähteiden seurauksena.

Joskus suussa ja nielussa esiintyy vaaleita, ryynimäisiä ”paakkuja”, jotka voivat myös aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Kyseessä ovat niin kutsutut proput, jotka kertyvät nielurisoihin. Proput ovat yleisiä erityisesti henkilöillä, jotka kärsivät toistuvista nielurisojen tulehduksista.

Suun alueen tulehdukset

Toinen yleinen syy halitoosille ovat erilaiset suun tulehdukset. Esimerkiksi karies, ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voivat oireilla pahanhajuisena hengityksenä. Myös suun limakalvot voivat tulehtuessaan aiheuttaa pahaa hajua suussa. Limakalvojen tulehdus voi vaivata erityisesti irtoproteesien käyttäjiä.

Harvinaisempia pahan hajun aiheuttajia ovat muualla kuin suussa esiintyvät tulehdukset. Esimerkiksi nielun, poskiontelon tai nenäkäytävän tulehdukset voivat oireilla pahanhajuisena hengityksenä.

Yleissairaudet ja lääkkeet

Joissain tapauksissa pahanhajuinen hengitys liittyy tiettyjen lääkkeiden käyttöön tai henkilön sairastamaan yleissairauteen. Esimerkiksi refluksitaudissa ruokatorven alaosassa sijaitseva sulkijalihas toimii vaillinaisesti, minkä seurauksena vatsalaukun sisältö pääsee nousemaan ruokatorveen asti aiheuttaen närästystä ja pahaa makua ja hajua suussa.

Kuiva suu ja syljenerityksen väheneminen voivat usein aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Suun kuivuminen voi liittyä esimerkiksi diabetekseen, reumasairauksiin, vatsahaavaan sekä erilaisiin aineenvaihduntasairauksiin. Näissä tapauksissa sairauden hoitotasapainon ylläpito helpottaa usein myös pahanhajuista hengitystä. Lue lisää kuivasta suusta.

Lue lisää aiheesta:

Kuiva suu

Parodontiitti on yleinen suun sairaus

Ientulehdus voi esiintyä myös oireettomana

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II