• facebook
  • google
  • twitter

Parodontiitin varhaishoito

  • Posted on: 15.7.2019
  • By:

Parodontiitti, eli hampaiden kiinnityskudossairaus, on yleinen ja salakavala vaiva. Parodontiitti on krooninen sairaus, sitä ei siis voi varsinaisesti parantaa. Parodontiittia voi kuitenkin ehkäistä ja huolellinen parodontiitin varhaishoito pysäyttää sairauden etenemisen.

parodontiitin varhaishoito

 

 

 

 

 

Mikä on parodontiitti?

Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudossairaus. Hoitamattomana parodontiitti, tulehdus kiinnityskudoksissa, etenee ja hampaan kiinnityskudokset alkavat tuhoutua. Parodontiitti voi johtaa lopulta hampaiden menetyksiin. Bakteerit myös voivat levitä suusta verenkierron mukana muualle elimistöön ja altistaa monille vakaville sairauksille.

Parodontiitti syntyy hoitamattomasta ientulehduksesta. Bakteerit pääsevät etenemään ikenen alle tekemään tuhojaan. Parodontiitista salakavalan tekee se, että se pääsee monesti etenemään ilman oireita tai vähäisin oirein.

Ientulehduksen oireita ovat verenvuoto ikenistä, ikenien arkuus ja punoitus, paha maku tai haju suussa. Edenneestä parodontiitista voivat kieliä etenkin syventyneet ientaskut, hammasvälien suureneminen ja hampaiden liikkuminen.

Parodontiitin varhaishoito

Parodontiitin varhaishoito ja diagnosointi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on tärkeää. Taudin jo tekemiä tuhoja ei voi enää korjata, mutta taudin eteneminen voidaan pysäyttää.

Parodontiitin varhaishoidossa tärkeää sekä oma että hammaslääkärin hoito. Ientulehduksen oireet on syytä ottaa vakavasti ja tehostaa kotihoitoa heti. Vaikka tulehtunut kohta olisi kipeä ja vuotaisi verta, se tulee pitää puhtaana. Hampaiden pesun lisäksi on syytä kiinnittää erityishuomiota hammasvälien puhdistukseen.

Koska ientulehdus ja parodontiitti voivat olla vaikea huomata, tulisi hammaslääkärin tarkastuksissa käydä säännöllisesti. Hammaslääkäri voi todeta tulehduksen, vaikka et itse olisi huomannut oireita. Lisäksi on hyvä käydä poistattamassa bakteeripeitteet (hammaskivi) säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Edenneen parodontiitin hoito

Mikäli parodontiitti on jo päässyt etenemään, on ammattilaisten tarjoama hoito yhä tärkeämpää. Hammaslääkäri tai suuhygienisti puhdistaa hampaiden pinnat ja ientaskut mekaanisesti. Erityisesti syviä ientaskuja on vaikea itse puhdistaa kunnolla.

Syvistä ientaskuista voidaan tarvittaessa ottaa myös mikrobinäyte. Tällä selvitetään tarvitaanko mekaanisen puhdistuksen lisäksi antibioottilääkitys. Vaikeissa parodontiittitapauksissa voidaan ienalueella tarvita myös leikkaushoitoa. Parodontiitin varhaishoito on avainasemassa, jotta radikaalimpia hoitomuotoja ei tarvittaisi.

Oma kotihoito on edelleen yhtä tärkeässä asemassa, vaikka hampaat kävisikin puhdistuttamassa vastaanotolla. Kotihoito pitää yllä puhdistustuloksia. On myös tärkeä, että hampaiden kiinnityskudosten tilannetta seurataan jatkossa hammaslääkärin tarkastuksissa.

Lue lisää:

Parodontiitti on yleinen suun sairaus

Gingiviitti eli ientulehdus

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN