• facebook
  • google
  • twitter

Parodontiitti on yleinen suun sairaus

  • Posted on: 29.1.2016
  • By:
Parodontiitti vahingoittaa hampaan ja ikenen välisiä kiinnityskudoksia.

Parodontiitti vahingoittaa hampaan ja ikenen välisiä kiinnityskudoksia.

Parodontiitiksi kutsutaan joukkoa bakteereiden aiheuttamia sairauksia, jotka vaurioittavat hampaiden kiinnityskudoksia. Tavallisimmin parodontiitti esiintyy kroonisena parodontiittina, joka ilmenee tyypillisesti aikuisiällä. Parodontiitti on Suomessa kansantauti, joka vaivaa monia aikuisia heidän tietämättään.

Osasyynä alidiagnosoinnille on vähäoireisuus: parodontiitin oireet voivat olla niin huomaamattomia, ettei potilas niiden perusteella osaa hakeutua vastaanotolle. Usein parodontiitti saattaa edetä jopa kokonaan oireettomana. Parodontiitin hoidon tavoitteena on pysäyttää infektio ja estää jo alkanutta kudosten tuhoutumista etenemästä.

Mikä on parodontiitti?

Parodontiitti syntyy, kun haitallisten bakteerien määrä suussa kasvaa niin suureksi, ettei elimistön oma puolustusjärjestelmä kykene enää hillitsemään niiden etenemistä. Haitallinen bakteerimassa kulkeutuu ikenen alle muodostaen sinne taskumaisen tilan, jossa bakteerit pääsevät lisääntymään entisestään. Samalla ne tuhoavat ympäröiviä kudoksia, jotka kiinnittävät hampaan ikeneen. Kudosten tuhoutumisen seurauksena hampaan kiinnitys ympäröivään kudokseen heikkenee, hammas alkaa heilua ja voi lopulta irrota kokonaan.

Parodontiitin oireet

Ienalueen tulehdustilat voivat oireilla ikenien punoituksena ja turvotuksena. Hampaita harjatessa ikenet voivat vuotaa verta, ja hengitys saattaa tuntua pahanhajuiselta. Hampaiden heiluminen ja hammasvälien suurentuminen on usein merkki jo pitkälle edenneestä parodontiitista. Erityisesti etuhammasalueella voi esiintyä myös hampaiden viuhkaantumista. Aina parodontiitti ei kuitenkaan oireile näkyvästi, jolloin tauti pääsee kehittymään rauhassa pitkäänkin.

Parodontiitille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, diabetes ja tietyt yleissairaudet. Huono suuhygienia altistaa suun haitallisen bakteerikannan lisääntymiselle, joten hampaiden puhdistuksen laiminlyönti lisää parodontiitin riskiä merkittävästi.

Parodontiitin havaitseminen ja hoito

Parodontologinen tutkimus kuuluu hammaslääkärin suorittamaan perustarkastukseen. Ientaskumittauksen avulla voidaan havaita ientaskujen syveneminen ja aktiivinen tulehdustila. Jos parodontiittia epäillään, otetaan alueelta vielä röntgenkuvat, joista voidaan havaita parodontiitin aiheuttama tuho kudosalueella sekä mahdollinen luukato.

Krooninen parodontiitti hoidetaan puhdistamalla sairastuneet ientaskut mekaanisesti. Jos luukato ja kudosten tuhoutuminen on edennyt pitkälle, voi seurauksena olla joissakin tapauksissa jopa hampaan poistaminen. Olennainen osa parodontiitin hoitoa on potilaan kanssa käyty keskustelu, jossa käydään läpi parodontiitille altistavia tekijöitä sekä annetaan neuvoja omahoitoon.

Hammaskivi tarjoaa otollisen alustan haitallisten bakteerien lisääntymiselle, joten hammaskiven poistaminen ienrajoista ehkäisee parodontiitin ja muiden iensairauksien puhkeamista. Säännöllinen hammastarkastuksessa käynti auttaa havaitsemaan mahdollisen parodontiitin kehittymisen hyvissä ajoin.

Parodontiitin yhteys muihin sairauksiin

Parodontiitin tiedetään olevan yhteydessä myös useiden muiden sairauksien syntyyn. Hoitamaton parodontiitti pitää yllä tulehdustilaa kehossa, mikä puolestaan voi altistaa muiden sairauksien kehittymiseen. Sydän- ja verisuonitaudeilla ja parodontiitilla on nykytiedon valossa yhteys toisiinsa.

 

Lue lisää aiheesta:

Ientulehdus voi esiintyä myös oireettomana

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Suuhygienistin palvelut

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II