• facebook
  • google
  • twitter

Parodontiitti vaivaa monia tietämättä

  • Posted on: 18.6.2018
  • By:

Parodontiitti, eli suun kiinnitykudoksien sairaus, on suomalaisilla aikuisilla niin yleinen vaiva, että se voidaan luokitella kansantaudiksi. Parodontiitti on joukko bakteerien aiheuttamia sairauksia, jotka tuhoavat hampaiden kiinnityskudoksia.

Salakavalan parodontiitista tekee se, että sen oireet ovat monesti lieviä eikä niiden perusteella osata hakeutua hoitoon. Säännölliset hammastarkastukset ovat merkittävässä roolissa parodontiitin ajoissa havaitsemiseen.

parodontiitti

 

 

 

 

 

Mikä on parodontiitti?

Parodontiitti tarkoittaa suun kiinnityskudoksien sairautta. Käytännössä suun haitallisten bakteerien määrä kasvaa liian suureksi ja elimistön puolustusjärjestelmä ei pysty hillitsemään bakteerien etenemistä.

Bakteerit muodostavat ikenen alle taskumaisen tilan, jossa ne pääsevät lisääntymään. Samalla ne tuhoavat hampaan ikeneen kiinnittäviä kudoksia. Lopulta hammas voi jopa irrota. Jo syntynyttä parodontiittia ei voida parantaa, mutta sen eteneminen voidaan pysäyttää tehokkaalla hoidolla.

Parodontiitilla on nykytietämyksen mukaan yhteys myös muihin sairauksiin. Sydän- ja verisuonitautien tiedetään olevan yhteydessä parodontiittiin. Se ylläpitää elimistössä tulehdustilaa, joka altistaa muille sairauksille.

Parodontiitin diagnosointi

Parodontiitin oireet voivat olla hyvin lieviä tai se voi olla jopa täysin oireeton pitkällekin. Tämä tekee parodontiitin diagnosoinnista vaikeaa.

Ientulehduksen oireita ovat turvonneet, punoittavat ja kipeytyneet ikenet. Ikenistä voi myös vuotaa verta, suussa voi olla paha maku ja hengitys voi haista. Hoitamattomana ientulehdus pääsee etenemään suun kiinnityskudoksien sairaudeksi.

Suurentuneet hammasvälit tai heiluvat hampaat ovat merkki jo pitkälle edenneestä parodontiitista, samoin märkävuoto ientaskuista. Varsinkin etuhampaat voivat parodontiitin seurauksena viuhkaantua.

Parodontiitti voidaan havaita tavallisen hammastarkastuksen aikana, joten on erittäin tärkeä noudattaa hammaslääkärisi määräämää hoitosuunnitelmaan ja käydä tarkastuksissa säännöllisesti. Ientaskumittauksella voidaan havaita ientaskujen tulehdus ja syventyminen. Parondontiittia epäillessä otetaan myös röntgenkuvat, joissa voidaan havaita kiinnityskudoksien tuhoutuminen ja mahdollinen luukato.

Parodontiitin hoito

Kroonista parodontiittia on mahdotonta parantaa kokonaan, mutta sen eteneminen voidaan pysäyttäää. Hammaslääkäri keskustelee potilaan kanssa ja ohjeistaa hampaiden omahoidossa. Hyvä suuhygienia on olennaista parodontiitin pysäyttämisessä.

Vastaanotolla parodontiittia hoidetaan puhdistamalla ientaskut mekaanisesti. Hammaslääkäri määrittää hoitovälin, kuinka usein ientaskut tulee käydä puhdistuttamassa. Pitkälle edenneessä parodontiitissa joudutaan joskus poistamaan hammas.

Vaikeassa parodontiitissa käytetään joskus myös mikrobilääkitystä. Lääkitys määrätään ientaskusta otetun bakteerinäytteen perusteella. Jos tulehdus on levinnyt hammastä ympäröivään leukaluuhun, voidaan tarvita myös leikkaushoitoa.

Parodontiittia voidaan ehkäistä hyvällä suuhygienialla. Perus suuhygieniaan kuuluu hanpaiden pesu kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistus päivittäin. Hammaskivi tulee poistattaa säännöllisesti, sillä se tarjoaa hyvän alustan bakteereille. Huonon suuhygienian lisäksi parodontiitille altistavat tupakointi, diabetes sekä tietyt yleissairaudet.

Lue lisää:

Ientulehdus eli gingiviitti

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Iensairauksien hoito

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN