• facebook
  • google
  • twitter

Keraaminen paikka on kestävä ratkaisu

  • Posted on: 4.2.2015
  • By:
Keraaminen paikka voidaan valmistaa tietokoneen avulla.

Kuva 1. Keraaminen paikka tai kruunu valmistuu jyrsintälaitteessa nopeasti.

Keraamisen materiaalin käyttö hampaiden paikkausaineena yleistyy nopeasti. Yleistymistä selittävät keraamisten paikkojen lujuus ja moninkertainen ennuste paikan pysyvyydestä muovipaikkaan verrattuna.

Keraaminen paikka eli posliinipaikka säilyttää alkuperäiselle hampaalle tyypillisen värin ja muodon, mikä tekee siitä luonnollisen näköisen. Siinä, missä muovipaikat kovetetaan potilaan suussa, voidaan posliinipaikat sen sijaan valmistaa suun ulkopuolella erityisessä jyrsimessä. Furkassa keraamisten hammaspaikkojen ja -kruunujen valmistuksessa voidaan käyttää CEREC -laitteistoa, jonka avulla keraaminen paikka valmistuu jopa yhden hoitokerran aikana.

Keraaminen paikka CAD/CAM-tekniikan avulla

CAD/CAM -tekniikalla tarkoitetaan tietokoneavusteista kokonaisuutta, jonka avulla paikattava hammas kuvataan ja mallinnetaan, ja mallinnuksen jälkeen paikka valmistetaan yksilöllisesti jyrsimessä (kuva 1). CEREC -laitteiston avulla hampaistosta saadaan otettua 3D-kuva millimetrin sadasosien tarkkuudella hammaslääkärin tutkittavaksi. 3D-kuvan avulla hammaslääkäri mallintaa uuden keraamisen paikan. CAD/CAM -lyhenne tulee sanoista Computer Aided Design ja Computer Aided Manufacturing, mikä tarkoittaa tietokoneen avustamaa suunnittelua ja valmistusta.

Mallinnuksen jälkeen jyrsin valmistaa automaattisesti mallinnusta vastaavan paikan keraamisesta blokista. Jyrsintä kestää tyypillisesti noin kymmenen minuuttia. Jyrsinnän jälkeen valmis paikka tai kruunu kiinnitetään hampaaseen kiinnitysaineella. Lopuksi paikattu hammas kiillotetaan, jonka jälkeen se näyttää samalta kuin potilaan omat, luonnolliset hampaat. Keraamiset paikat ja kruunut voidaan kiillottaa kiillotusporan sijasta myös uunissa.

Keraamisen materiaalin hyödyt

Keraaminen paikka on lähes poikkeuksetta heti valmis käytettäväksi. Äärimmäisen tarkka 3D- mallinnus ja uuden hampaan jyrsintä tietokoneen avulla takaavat, että lopputuloksena on kauniin muotoinen hammas luonnollisessa värissään. Keraaminen materiaali on myös helposti puhdistettavaa, eivätkä värjääntymät tai bakteerimassat tartu siihen yhtä helposti kuin paikattavan omaan hampaaseen tai muovipaikkaan.

Hammaslääkärikeskus Furkassa on valmistettu CAD/CAM-tekniikalla jo tuhansia keraamisia paikkoja, ja meillä toimii useita hammaslääkäreitä, jotka ovat perehtyneet erityisesti CEREC-tekniikan avulla valmistettaviin keraamisiin paikkoihin ja hammaskruunuihin. Ota yhteyttä ja varaa oma aikasi!

Lue lisää aiheesta:

Hampaan paikkaus

Esteettinen hammashoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II