• facebook
  • google
  • twitter

Purentakisko suojaa narskuttelijan hampaita

  • Posted on: 20.10.2016
  • By:

Purentakiskot vähentävät yöllistä narskuttelua.

Purentakiskohoitoa käytetään purentavaivojen hoitoon ja ehkäisyyn.  Hammaslääkärin vastaanotolla valmistettu purentakisko suojaa säännöllisesti käytettynä hampaita vaurioitumiselta ja vähentää purentalihaksiin kohdistunutta kuormitusta.

Milloin purentakiskoa käytetään?

Purentakiskohoitoa käytetään hoitomuotona yleisesti tapauksissa, joissa potilaalla esiintyy erilaisia purentaelimistön toimintahäiriöitä. Purentaelimistön häiriöt voivat ilmetä esimerkiksi rahinana tai naksahduksina leukanivelissä, leukojen jäykkyytenä sekä erilaisina kiputiloina kasvojen, korvien, leukanivelten tai niska-hartiaseudun alueella. Yleinen syy kiskon valmistamiseen on hampaiden narskuttelu ja purentakiskoa käyttämällä voidaan ehkäistä hampaiden liiallista kulumista.

Purentakiskohoito voidaan aloittaa hammaslääkärin tekemän diagnoosin perusteella. Hoidon tavoitteena on lievittää purentahäiriöiden aiheuttamaa kipua ja vähentää purentaelimistöön kohdistuvaa rasitusta. Jos purentavaivat ovat lieviä, ei kiskohoitoa välttämättä tarvita. Tällöin potilas voi saada avun esimerkiksi omatoimisista alaleuan liike- ja rentoutusharjoituksista.

Miten purentakisko valmistetaan?

Purentakisko valmistetaan kestävästä akryylimuovista. Purentakiskoja on olemassa erityyppisiä erilaisia käyttötarkoituksia varten, mutta yleisimmin käytetty kisko on niin kutsuttu stabilisaatiokisko. Stabilisaatiokisko vähentää yöllistä narskuttelua sekä suojaa hampaita voimakkaan yhteenpuremisen aiheuttamilta kulumilta ja vaurioilta. Stabilisaatiokisko vähentää myös lihasrasitusta kasvojen alueella lisäämällä purentakorkeutta ja vähentämällä lihasten aktiivisuutta.

Kun päätös kiskohoidon aloittamisesta on tehty, hammaslääkäri ottaa hampaista jäljennökset ja indeksin ylä- ja alaleuan suhteesta toisiinsa. Jäljennökset toimitetaan hammasteknikolle, joka valmistaa purentakiskon laboratoriossa jäljennösten ja hammaslääkärin esittämien ohjeiden perusteella.

Kun purentakisko on valmis, sitä sovitetaan potilaalle hammaslääkärin vastaanotolla. Valmiin kiskon tulee istua suussa napakasti, ja sen asettamisen on oltava vaivatonta. Sopiva purentakisko ei heilu eikä kiristä, ja sen korkeus tuntuu potilaasta miellyttävältä. Kun purentakisko on viimeistelty tarvittavien hiontojen avulla, se on valmis käytettäväksi.

Purentakiskon käyttö ja puhdistus

Potilas saa hammaslääkäriltä mukaansa ohjeet, joista selviävät mm. purentakiskon käyttöaika, kotihoito-ohjeet sekä kontrollikäynnin ajankohta. Tavallisimmin purentakiskoa käytetään öisin. Purentakiskon käyttäminen saattaa toisinaan tuntua aluksi hankalalta, ja se saattaa esimerkiksi lisätä syljeneritystä nukkuessa, mutta kiskon käyttöön tottuu ajan myötä. Yleensä mahdolliset hankaluudet helpottavat muutaman viikon aikana hoidon aloittamisesta.

Jotta purentakisko pysyisi hyväkuntoisena pitkään, sen puhdistamisesta on tärkeää muistaa pitää huolta. Purentakisko asetetaan suuhun sen jälkeen, kun hampaat on ensin puhdistettu. Purentakisko huuhdellaan vedellä ennen ja jälkeen käytön, ja se puhdistetaan säännöllisesti hammasharjan tai proteesiharjan avulla. Puhdistuksen apuna voidaan käyttää astianpesuainetta tai erillistä proteesien puhdistamiseen tarkoitettua ainetta.

Silloin kun kisko ei ole käytössä, sitä voidaan säilyttää muovirasiassa. Jos kiskon käyttö on päivittäistä, ei kiskoa tarvitse säilyttää kosteassa, vaan se voidaan laittaa rasiaan kuivanakin. Kisko kannattaa ottaa mukaan aina hammaslääkärillä käydessä, sillä esimerkiksi hampaan paikkaaminen voi vaikuttaa purentakiskon istuvuuteen. Hammaslääkärikäynnin yhteydessä voidaan samalla tarkistaa kiskon istuvuus ja kunto.

 

Lue lisää aiheesta:

Purentavaivat ja purennan kuntoutushoidot

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II