• facebook
  • google
  • twitter

Mitä puuttuvan hampaan tilalle?

  • Posted on: 4.1.2018
  • By:

Hammaskaarelta voi puuttua hampaita monesta eri syystä. Hampaan poistoon voidaan päätyä esimerkiksi hampaan reikiintymisen tai pitkälle edenneen parodontiitin seurauksena.  Puuttuvan hampaan korvaamiseen on olemassa useita ratkaisuja, joista sopivin valitaan yhdessä potilaan kanssa.

Hammaslääkärin työ

Miksi puuttuva hammas kannattaa korvata?

Hampaat osallistuvat monenlaisiin tehtäviin: ruoan hienontamisen lisäksi ne vaikuttavat muun muassa puheen muodostukseen ja äänteiden tuottamiseen. Jos hammaskaarelta puuttuu yksi tai useampi hammas, se aiheuttaa usein enemmän rasitusta muille hampaille, ja erityisesti viereisiin hampaisiin tai vastapurijana toimivaan hampaaseen voi tulla asentomuutoksia.

Toiminnallisten haittojen lisäksi monelle potilaalle on tärkeää myös hampaiston esteettisyys: puuttuvan hampaan korvaaminen luonnollisen näköisellä proteettisella ratkaisulla saa hammasrivistön näyttämään kauniilta ja tasaiselta.

Kiinteät proteettiset ratkaisut

Kiinteällä protetiikalla tarkoitetaan erilaisia proteettisia ratkaisuja, jotka kiinnitetään suuhun pysyvästi eikä potilaan ole itse mahdollista irrottaa niitä. Kiinteä protetiikka on useimmissa tapauksissa ensisijainen hoitomuoto puuttuvan hampaan korvaamiseksi, sillä lopputulos on pitkäkestoinen ja luonnollisen näköinen.

Kiinteään protetiikkaan kuuluvat esimerkiksi hammasimplantit eli keinojuuret, hammassillat sekä hammaskruunut. Myös hammaslaminaatit kiinnitetään pysyvästi, mutta ne kiinnitetään asiakkaan omien hampaiden päälle eikä niillä voi korvata puuttuvaa hammasta.

Hammasimplantti

Hammasimplantin toinen nimitys on keinojuuri, mikä kuvaa hyvin implantin tarkoitusta: se on puuttuvan hammasjuuren tilalle kiinnitettävä, titaanista valmistettu kappale, jonka päälle keinotekoinen hammaskruunu tai -siltarakenne kiinnitetään.

Hammasimplanttia voidaan käyttää yhden tai useamman hampaan korvaamiseen, ja implanttien avulla voidaan myös tukea huonosti pysyviä irtoproteeseja. Hammasimplantti sopii perusterveelle henkilölle, jolla ei ole hoitamattomia suun alueen sairauksia. Lue lisää hammasimplantista täältä.

Puuttuva hammas

Kuva 1. Hammasimplantin materiaali on hyvin siedettyä titaania.

Hammassilta

Hammassilta on kiinteä proteettinen ratkaisu, joka kiinnitetään hammaskaarella sijaitsevan aukon viereisiin hampaisiin. Hammassilta sopii hyvin korvaamaan myös useampaa puuttuvaa hammasta kerralla, ja se voidaan valmistaa tavallisena tai niin sanottuna kevytsiltana. Perinteistä hammassiltaa varten tukihampaita hiotaan hieman, kun taas kevytsilta kiinnitetään liimaamalla tukihampaiden päälle.

Lisätietoa hammassilloista löydät täältä.

Hammaskruunu

Jos hampaan juuri on kunnossa, voidaan yksittäisen hampaan näkyvä osa korvata myös keinotekoisella hammaskruunulla. Keinotekoinen hammaskruunu valmistetaan keraamisesta materiaalista, jolloin lopputulos on luonnollisen näköinen. Pelkän hammaskruunun kiinnittäminen edellyttää, että hampaan juuri on terve ja hyväkuntoinen. Jos hammas on poistettu kokonaan juuriosaa myöten, vaatii hammaskruunu seurakseen keinojuuren eli hammasimplantin.

Lue lisää hammaskruunusta täältä.

Irrotettavat proteettiset ratkaisut

Kiinteän protetiikan lisäksi puuttuvia hampaita voidaan edelleen korvata myös irrotettavan protetiikan avulla. Irrotettavat proteesit vaativat päivittäistä puhdistusta sekä säännöllisiä tarkastuksia, jonka yhteydessä tarkistetaan proteesien pysyvyys ja kunto. Vastaanotoltamme saat yksilölliset osa-, koko-, ranka- ja peittoproteesit hammasteknikon valmistamana.

Lue lisätietoa irtoprotetiikasta täältä.

 

Lue lisää aiheesta:

Hampaan poisto

Hammasimplantti pysyy suussa lujasti

Tietoa hammaskruunua harkitsevalle

Tietoa hammassillasta

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II