• facebook
  • google
  • twitter

Sammas – suun hiivatulehdus

  • Posted on: 14.2.2018
  • By:

Sammas on yleisin suutulehdus. Se on suun hiivatulehdus, jonka aiheuttaa useimmiten Candida -sukuun kuuluva hiivasieni. Sammas on erityisen yleinen pienillä lapsilla.

Sammas

 

 

 

 

 

Mikä aiheuttaa sammaksen?

Tavallisin suun hiivatulehduksen aiheuttaja on Candida albicans -hiivasieni. Useimmilla hiivasieni kuuluu suun normaaliin kasvustoon eikä aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Hiivatulehdus syntyy, kun hiivasienen määrä kasvaa liian suureksi verrattuna suun normaaliin bakteerikantaan.

Lapsilla sammas esiintyy usein antibioottikuurin jälkeen tai lapsen sairastaessa, koska elimistön puolustuskyky on heikentynyt. Vauvaikäinen voi saada tartunnan jo synnytyksen aikana tai äidin nänneistä imetyksessä.

Suun sieni-infektiolle altistavat myös huono suuhygienia, suun kuivuus, sädehoidot sekä sairaudet, kuten diabetes ja syöpä. Irtoproteeseja käyttävät ovat myös erityisen alttiita tulehdukselle, mikäli suuhygienia on puutteellista.

Miten sammas oireilee?

Sammas oireilee lapsilla monesti eri tavalla kuin aikuisilla. Lapsilla hiivatulehdus ilmenee tavallisesti valkeana tai harmahtavana katteena. Kate voi olla yhtenäistä tai pieninä läiskinä ja sitä voi olla niin kielen päällä, poskien limakalvoilla, ikeninissä kuin kitalaessa. Imeiväisikäsillä maitojäämät suussa saattavat näyttää sammakselta. On syytä muistaa, että sammas ei huuhtoudu vedellä pois, kuten maitojäämät.

Sammas on yleensä pehmeää ja joskus se haavautuu itsestään. Lapset voivat oireilla sieni-infektiosta syömis- tai imemisvaikeuksilla. Katteet suussa irtoavat usein helposti ja niiden alta paljastuu punoittava, jopa verinen, limakalvo.

Aikuisilla suun hiivatulehdus ilmenee tavallisemmin voimakkaasti punoittavina limakalvoina. Vaaleita katteita aikuisilla ei yleensä esiinny. Limakalvoilla voi olla myös pieniä, valkeita täpliä ja joskus jopa märkärakkuloita. Sammas voi aiheuttaa myös pahaa tai metallista makua suuhun sekä suun arkuutta tai kirvelyä.

Miten sammasta hoidetaan?

Sammaksen hoito on melko yksinkertaista ja joskus se rauhoittuu aivan itsekseen. Ensisijaista hoidossa on suuhygienian parantaminen. Esimerkiksi irtoproteesien käyttäjien tulee desinfioida proteesit huolellisesti.

Kotihoitona sammakseen voi kokeilla myös happamia tuotteita, esimerkiksi sitruunamehua tai puolukkasurvosta. Mehua tai vaikka vichyvettä voi vauvaikäiselle levittää suuhun vanupuikolla. Kotihoitoa jatketaan noin viikon ajan. On hyvä jatkaa hoitoa muutama päivä tulehduksen jälkeenkin, jotta sammas ei uusisi.

Pienen lapsen sammaksen hoidossa on tärkeää huolehtia hygienista. Sieni-infektio voi levitä lapsen käsiin, tutteihin tai tuttipulloihin. Lapsen syöttämisessä käytetyt välineet tulee puhdistaa keittämällä. Myös tutti puhdistetaan päivittäin eikä vanhempien tule laittaa tuttia omaan suuhunsa. Joskus imettävä äiti voi tarvita sienilääkevoidetta nänneille lapsen hiivatulehduksen aikana. Neuvoja voi kysyä lääkäriltä.

 

Lue lisää aiheesta:

Suun limakalvon ongelmat

Suun limakalvosairauksien hoito

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II