• facebook
  • google
  • twitter

Sattuuko juurihoito ja 4 muuta kysymystä juurihoidosta

  • Posted on: 13.9.2019
  • By:

Sattuuko juurihoito? Juurihoito on toimenpide, jolla on huono maine. Moni kuulee kauhutarinoita kivuliaasta juurihoidosta. Monesti pelko kuitenkin johtuu tietämättömyydestä. Kerromme, sattuuko juurihoito sekä vastaukset neljään muuhun kysymykseen juurihoidosta. Juurihoitoa ei tarvitse pelätä!

sattuuko juurihoito

 

 

 

 

 

Milloin tarvitaan juurihoito?

Tavallisin syy juurihoidon tarpeelle on hammasytimen, pulpan, tulehdus tai kuolio. Yleisimmin hammasytimen tulehdus on seurausta pitkälle edenneestä karieksesta. Myös hampaaseen kohdistunut isku, hampaan lohkeaminen, poikkeavan suuri purentarasitus tai pitkälle edennyt hampaan kiinnityskudosten tulehdus voivat aiheuttaa tulehduksen tai kuolion.

Bakteerit pääsevät kulkeutumaan hammasytimeen asti ulottuvan reiän tai lohkeaman kautta pulpaan ja aiheuttavat infektion. Tavallisin oire on hammassärky. Usein kipu on jomottavaa tai pakottavaa ja se voi säteillä myös hampaan lähialueille. Tulehdukseen voi liittyä myös yleisoireita, kuten kuumetta, turvotusta tai märkävuotoa ikenestä.

On hyvä muistaa, että hammasytimen tulehdus voi olla joskus myös oireeton. Juurihoidon tarve voidaan huomata hammaslääkärin tarkastuksessa, vaikka oireita ei olisi.

Miten juurihoito tehdään?

Juurihoito aloitetaan avaamalla hammas. Erityisiä juurihoitoneuloja käyttäen ytimestä poistetaan kaikki vaurioitunut kudos. Tämän jälkeen hammasydin desinfioidaan huolellisesti ja juurikanavat täytetään juuritäyteaineella. Lopuksi hammas paikataan tai kruunutetaan. Usein suositeltavaa on kruunuttaa hammas, koska hampaasta saadaan näin kestävämpi kuin paikkaamalla.

Joskus juurihoito vaatii useamman käynnin hammaslääkärissä, jotta kaikki juurikanavat saadaan puhdistettua. Näissä tapauksissa hampaaseen laitetaan desinfioivaa lääkettä ja väliaikainen paikka suojaamaan hammasydintä.

Sattuuko juurihoito?

Sattuuko juurihoito on varmaan monelle se tärkein ja yleisin kysymys. Juurihoidolla on huono maine, mutta todellisuudessa se on helpompi ja kivuttomampi toimenpide kuin luullaan. Elävä hammasydin puudutetaan aina huolellisesti ennen toimenpidettä. Kuolioon menneessä hammasytimessä puolestaan ei ole enää tuntoaistimusta jäljellä. Puudutuksen avulla potilaalle pyritään varmistamaan mahdollisimman kivuton ja miellyttävä hoitokokemus.

Voimakas hampaan tulehdus voi vaikuttaa puudutusaineen tehoon. On siis hyvä käydä säännöllisissä hammastarkastuksissa ja hoitaa suun terveyden ongelmat ajoissa, jolloin tulehdus ei ole päässyt etenemään pahaksi.

Onko juurihoidolle vaihtoehtoa?

Joissain tapauksissa juurihoidon sijasta on paras poistaa koko hammas. Yleensä näin tehdään, jos hammas on lohjennut tai vaurioitunut pahasti. Myös lapsen maitohammas voidaan poistaa juurihoidon tekemisen sijaan. Hampaan poistoa harkitaan myös, jos potilaan yleisterveys on huono tai hammas ei ole merkittävä purennalle.

Päätöksen parhaasta hoitotavasta tekee hammaslääkäri huolellisen tutkimukseen ja hoidontarpeen arvioinnin jälkeen yhdessä potilaan kanssa. Mikäli hammas päädytään poistamaan, voidaan se tarvittaessa korvata esimerkiksi hammasimplantilla.

Miten ehkäisen juurihoidon tarpeen?

Paras tapa ehkäistä juurihoito on ehkäistä hampaiden reikiintymistä, eli kariesta, ja hampaiden tulehduksia. Tärkeintä on huolellinen hampaiden kotihoito ja säännölliset hammaslääkärin tarkastukset. Muista myös käyttää asianmukaisia hammassuojia urheillessa!

Huolelliseen kotihoitoon kuuluu hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien päivittäinen puhdistus. Sopivan välin hammastarkastukselle määrittää hammaslääkärisi sinulle henkilökohtaisesti. On myös hyvä käydä poistattamassa hammaspeitteet säännöllisesti hammaslääkärissä.

Lisäksi terveellinen ruokavalio ja säännölliset ruokailut edistävät suun terveyttä. Sokerisia ja happamia ruokia ja juomia on hyvä nauttia kohtuudella ja välttää napostelua aterioiden välillä.

Lue lisää:

Hampaan juurihoito

Hammasimplanttien kiinnitys

Suun ja hampaiden kotihoito

Ruokavalio ja suun terveys

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN