• facebook
  • google
  • twitter

Suolistosairaudet ja suun terveys

  • Posted on: 12.10.2017
  • By:

suolistosairaudet-suunterveys

Tulehduksellisiksi suolistosairauksiksi kutsutaan sairauksia, jotka pitävät ruoansulatusjärjestelmässä yllä tulehdustilaa. Suolistosairaudet voivat heijastua myös suun terveyteen ja toisinpäin, joten suuhygieniasta kannattaa pitää hyvää huolta.

Mitä suolistosairaudet ovat?

Tulehdukselliset suolistosairaudet tunnetaan myös nimellä IBD-sairaudet (Inflammatory bowel diseases -sairaudet). IBD-sairauksista kenties tunnetuin on Crohnin tauti, joka esiintyy yleisimmin ohut- tai paksusuolessa. Toinen yleinen IBD-sairaus on colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus.

Crohnin taudin, kuten muidenkaan tulehduksellisten suolistosairauksien, varsinaista aiheuttajaa ei tunneta. Tyypillinen tulehdukselliseen suolistosairaukseen sairastuva potilas on nuori aikuinen, mutta sairaus voi puhjeta missä iässä tahansa.

Miten suolistosairaudet näkyvät suussa?

Ihmisen elimistö on kokonaisuus, ja erityisesti ruuansulatusjärjestelmän ongelmat voivat heijastua myös muualle kehoon. Crohnin tauti voi toisinaan näkyä myös suun alueella esimerkiksi kasvojen ja huulten turvotuksena, limakalvon paksuuntumisena tai alttiutena saada suuhun aftoja eli pieniä, valkoisia ja kivuliaita limakalvomuutoksia. Myös ientulehdus tai hammastulehdukset voivat joissain tapauksissa liittyä Crohnin tautiin. Suun ja limakalvon muutokset voivat esiintyä jo vuosia ennen suolistosairauden toteamista.

Useimmat suun alueella esiintyvistä limakalvomuutoksista ovat kiusallisuudestaan huolimatta vaarattomia ja itsestään paranevia. Täältä voit lukea lisää suun limakalvosairauksien hoidosta.

Suolistosairauksiin ei tunneta parantavaa hoitoa. Oireiden lievittämiseen käytettävät lääkkeet, kuten kortikosteroidit, sulfasalatsiinit ja muut saattavat toisinaan aiheuttaa haittavaikutuksia suussa. Lääkehoito voi aiheuttaa esimerkiksi suun kuivumista tai lisätä alttiutta sieni-infektioille. Kuivaa suuta voi yrittää kosteuttaa esimerkiksi lisäämällä vedenjuontia, suosimalla mahdollisimman paljon pureskelua vaativaa ruokaa sekä pureskelemalla ksylitolipurukumia päivittäin. Myös apteekista saatavat itsehoitolääkkeet, kuten suusuihkeet ja kosteuttavat geelit, voivat auttaa.

Suuhygieniasta huolehtiminen

Suun alueen tulehdusten välttämisessä on ensisijaista panostaa huolelliseen ja päivittäiseen suuhygieniaan. Ientulehdusta voi torjua huolehtimalla, että hampaiden pinnalle kerääntyvä plakki poistetaan huolellisesti hampaiden pinnoilta. Myös hammasvälit on tärkeää muistaa puhdistaa, sillä hampaiden väleihin kerääntyy päivän aikana helposti ruoantähteitä, jotka keräävät bakteereja.

Erityisesti aktiivisessa tilassa olevaan Crohnin tautiin voi liittyä lisääntynyttä alttiutta hammasperäisiin tulehduksiin, ja alttius kasvaa entisestään, mikäli suuhygienia on puutteellista. Samalla suun tulehdukset voivat osaltaan pitää yllä tulehdustilaa myös muualla kehossa, kun tulehduksen aiheuttavat bakteerit pääsevät leviämään verenkierron kautta elimistöön. Säännöllinen hammastarkastuksessa käynti auttaa ennaltaehkäisemään suun tulehduksia.

 

Lue lisää:

Suu ja yleisterveys

Suun ja hampaiden tehokas kotihoito

Suun limakalvon ongelmat

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II