• facebook
  • google
  • twitter

Suu ja yleisterveys

  • Posted on: 28.9.2016
  • By:

Suu ja hampaat ovat osa kehoamme, ja siksi suun terveyden vaaliminen auttaa pitämään yllä koko kehon terveyttä. Suun tulehdukset tulee hoitaa ajoissa, sillä hoitamattomat tulehdukset lisäävät infektioriskiä myös muualla kehossa.

Suu ja yleisterveys

Röntgenkuvien avulla myös piilevät suun tulehdukset saadaan selville.

Perussairaudet ja suun terveys

Suussa elää monia mikrobeja, jotka ovat sinällään vaarattomia, mutta voivat aiheuttaa ongelmia päästessään verenkiertoon esimerkiksi hoitamattomien hampaiden tulehdusten kautta. Tietyt perussairaudet tai lääkitykset voivat heikentää vastustuskykyä, ja tällöin suuhygieniasta on pidettävä erityisen hyvää huolta.

Diabetes ja suu

Suun tulehdusten tiedetään heikentävän monien kroonisten sairauksien, kuten reuman ja diabeteksen hoitoennustetta, ja toisaalta nämä sairaudet aiheuttavat omat haasteensa myös suun terveyden ylläpitoon. Diabeetikolle suun terveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää, sillä diabetes heikentää elimistön omaa puolustusjärjestelmää, ja siksi diabeetikon suu on altis erilaisille infektioille. Suun alueen tulehduksien riski on kohonnut varsinkin silloin, jos diabeteksen hoitotasapaino ei ole kunnossa.

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi olla yhteydessä moniin perussairauksiin, joiden joukkoon diabeteskin lukeutuu. Diabetes voi aiheuttaa syljenerityksen vähenemistä, mikä puolestaan altistaa muun muuassa kariekselle. Lue lisää suun kuivumisesta.

Reuma ja suun terveys

Tulehdukselliset reumasairaudet voivat olla yhteydessä suun terveyteen. Reumapotilaan hoitamattomat suun tulehdukset voivat pahentaa reuman oireilua ja laukaista koko kehossa tulehduskierteen, joten suun terveyden kontrolloiminen säännöllisten tarkastusten avulla on reumapotilaalle tärkeää. Reumaan ja reumalääkkeiden käyttöön liittyy usein myös suun kuivumista, mikä voi lisätä esimerkiksi reikiintymisen ja sieni-infektioiden riskiä suussa. Tietyt reumalääkkeet voivat aiheuttaa suussa limakalvomuutoksia, kuten limakalvojen haavaumia tai valkoisia lichen-tyyppisiä muutoksia. Lue lisää suun limakalvon ongelmista.

Reumasairauksiin liittyy joskus  leukanivelten oireita ja muutoksia, kuten leukanivelten aamujäykkyyttä, leuan liikearkuutta sekä suun avaamisvaikeuksia. Purentalihaksien hieronta ja erilaiset leukaniveliä ja purentalihaksia rentouttavat liikkeet voivat lievittää oireita.

Tulehdukset kuriin ennen leikkausta

Koska suun alueen tulehdukset voivat levitä myös muualle elimistöön, monet kirurgiset toimenpiteet edellyttävät, että suun tulehdukset on hoidettu ennen leikkaushoitoa. Esimerkiksi ennen tekonivelleikkausta potilaan tulee olla käynyt hammaslääkärin tutkimuksissa, ja mahdollisten suun tulehdusten on oltava hoidettuina.

Ennen tekonivelleikkausta suu hoidetaan kokonaisvaltaisesti kuntoon: reikiintyneet hampaat paikataan, hammaskivi poistetaan ja mahdolliset hammasytimen tulehdukset hoidetaan juurihoidon avulla. Myös hampaaton suu tulee tutkia ennen leikkausta, sillä huonosti istuva irtoproteesi voi aiheuttaa hankausta ja siten tulehduttaa proteesin alla olevan ikenen. Mikäli suussa on poistoa vaativa hammas, on hampaan poisto suoritettava riittävän ajoissa, vähintään kaksi viikkoa ennen tekonivelleikkausta.

Lue lisää suun terveydestä ja tekonivelleikkauksesta täältä.

 

Lue lisää aiheesta:

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden tehokas kotihoito

Hammastarkastus on edullinen satsaus terveyteen

Ikääntyneiden hammashoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II