• facebook
  • google
  • twitter

Suuhygienistin palvelut

  • Posted on: 30.3.2016
  • By:

suuhygienisti

Suuhygienisti on suun terveydenhuollon asiantuntija, jonka erikoisosaamiseen kuuluvat asiakkaiden suun terveyden edistäminen sekä hampaiden ja suun kotihoidon opastus. Näiden lisäksi suuhygienistin vastaanotolla hoituvat myös tietyt esteettisen hammashoidon toimenpiteet, kuten valkaisut ja värjäytymien poistot.

Suuhygienisti tarjoaa ennaltaehkäisevää hammashoitoa

Suun sairauksien ennaltaehkäisy on olennainen osa hammashoitoa. Suuhygienistin tärkeimpiin osaamisalueisiin kuuluu ennaltaehkäisevä hoito, johon sisältyy asiakkaan opastusta hampaiden hyvään kotihoitoon ja hammashygieniatarvikkeiden käyttämiseen. Suuhygienistin vastaanotolla asiakas voi saada neuvoja esimerkiksi sopivimman hammasharjan ja -tahnan valintaan, hammasvälien puhdistukseen sekä oikeaoppiseen hampaidenpesutekniikkaan. Suuhygienisti opastaa myös suun terveyteen liittyvissä ravitsemusasioissa.

Monella hammashuollon asiakkaalla on suussaan erilaisia proteettisia rakenteita, kuten hammasimplantteja, hammassiltoja tai -kruunuja tai irrotettavia proteeseja. Suuhygienistin vastaanotolla asiakas saa opastusta myös proteesien tehokkaaseen puhdistukseen ja hoitoon.

Hammashoito on suun terveyden ammattilaisten yhteistyötä

Suuhygienistin työhön sisältyy paljon moniammatillista yhteistyötä, jossa asiakkaan suun terveydestä voivat huolehtia esimerkiksi hammaslääkärin ja -hoitajan muodostama työpari, erikoishammaslääkäri ja suuhygienisti. Asiakkaan saapuessa hammaslääkärin vastaanotolle hänelle suoritetaan alkutarkastus, jonka perusteella asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Suuhygienistin toimenkuvaan voi tämän hoitosuunnitelman puitteissa kuulua esimerkiksi kotihoidon opastusta, iensairauksien ja karieksen ennaltaehkäisevää hoitoa sekä tiettyjä esteettisen hammashoidon toimenpiteitä.

Hammaskiven poistoa ja iensairauksien ehkäisyä

Suuhygienistin tehtäviin kuuluvat myös hampaiden perusteelliset puhdistukset sekä hammaskiven ja värjäytymien poistot. Hammaskiven poisto on tärkeä osa suun sairauksien ehkäisyä, sillä kovettunut bakteerimassa lisää osaltaan iensairauksien, kuten ientulehduksen ja parodontiitin, kehittymisen riskiä. Hammaslääkäri määrittää hoitosuunnitelmassa jokaiselle potilaalle yksilöllisen käyntivälin, jonka puitteissa hampaiden puhdistukset voidaan suorittaa.

Suuhygienistin vastaanotolta myös hampaiden valkaisut

Usein hampaiden väriä saadaan vaaleammaksi jo pelkän värjäytymien poiston avulla. Osalla ihmisistä hampaiden sävy on kuitenkin luonnostaan kellertävä, jolloin hampaiden sävyä voidaan kirkastaa valkaisulla. Valkaisut ovat nykyään tyypillisiä suuhygienistin suorittamia toimenpiteitä. Hampaiden valkaisu voidaan toteuttaa joko vastaanotolla tehtävänä kevytvalkaisuna tai vaihtoehtoisesti kotona toteutettavana kotivalkaisuna.

Lue lisää aiheesta:

Hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto

Hampaiden valkaisu

Hampaiden vihlonta

 

Meillä Furkassa voit saada ajan suuhygienistille myös nettiajanvarauksen kautta.

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN