• facebook
 • google
 • twitter

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeen

 • Posted on: 30.5.2017
 • By:

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeen

Suukirurgisiin toimenpiteisiin kuuluu hampaiden poiston lisäksi myös joukko muita toimenpiteitä, joiden avulla voidaan hoitaa erilaisia suun alueen ongelmia. Jälkihoito-ohjeita noudattamalla leikkausalue pääsee paranemaan turvallisesti.

Suukirurgiset toimenpiteet

Hampaiden poiston lisäksi suukirurgisiin toimenpiteisiin kuuluvat esimerkiksi hampaan juurenpään leikkaukset, koepalojen otot limakalvon pinnalta sekä pieniin, hyvälaatuisiin kasvaimiin liittyvät leikkaukselliset toimenpiteet. Suukirurgiset toimenpiteet suoritetaan aina paikallispuudutuksessa.

Myös keinojuuri- eli hammasimplanttihoidot edellyttävät suukirurgisia toimenpiteitä. Hammasimplanttien kiinnittämisestä voit lukea lisää täältä.

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeen

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeen on normaalia, että alueella voi esiintyä erilaisia oireita, kuten vähäistä verenvuotoa, särkyä ja turvotusta. Tarvittaessa hammaslääkäri voi kirjoittaa potilaalle muutaman päivän sairausloman leikkauksen jälkeen.

Heti toimenpiteen jälkeen on syytä välttää syömistä, juomista ja tupakointia vähintään kahden tunnin ajan eli aina siihen asti, kunnes puudutusaineen teho on lakannut. Näin leikkauskohdan päälle pääsee muodostumaan haavaa suojaava verihyytymä.

 • Jos toimenpidealueelle on asetettu sideharsotaitos, sitä purraan tai painetaan kevyesti leikkausaluetta vasten noin 30 minuutin ajan.
 • Nauti leikkauspäivänä vain pehmeitä ja viileitä ruokia.
 • Leikkauskohtaa ei saa imeskellä, kosketella kielellä tai sormin. Älä myöskään syljeskele tai huuhtele suuta muutamaan tuntiin, jottei verihyytymä irtoa.
 • Mikäli verenvuoto jatkuu vielä puolen tunnin – tunnin jälkeen, voi haavan päälle tehdä painesiteen. Tee puhtain sormin sideharsosta kova tukko ja aseta se varovasti haavan päälle. Paina tukkoa haavaa vasten vielä noin puolen tunnin ajan.
 • Poskea vasten asetettu kylmähaude voi auttaa vähentämään alueen turvotusta ja kipua. Muista kuitenkin varoa, ettei poski palellu kylmähauteen ansiosta, ja pidä siksi kylmähaudetta vain lyhyehköjä ajanjaksoja kerrallaan.

Toimenpidettä seuraavina päivinä on syytä välttää fyysistä rasitusta. Myös saunomista kannattaa välttää ainakin leikkauspäivänä.

 • Toimenpidealueella voi esiintyä seuraavina päivinä turvotusta ja särkyä. Yleensä kipu häviää muutaman vuorokauden kuluessa. Tarvittaessa voit käyttää hammaslääkärisi määräämää kipulääkitystä erillisen ohjeen mukaan.
 • Myös lievä lämmönnousu toimenpiteen jälkeisinä päivinä on normaalia.
 • Toimenpidettä seuraavina päivinä voit harjata hampaat normaalisti, mutta pyri varomaan leikkauskohtaa. Suuhygienian tehostamiseksi voi käyttää klooriheksidiiniliuosta erillisen ohjeen mukaan.

Hammaslääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos kuume nousee korkeaksi tai verenvuoto jatkuu pitkään voimakkaana tai alkaa uudelleen. Yhteydenottoa vaativia oireita ovat myös esimerkiksi nopeasti lisääntynyt turvotus, hengitys- tai nielemisvaikeudet tai hyvin voimakkaana jatkuva särky.

Noudata suukirurgisen toimenpiteen jälkeen aina hammaslääkärisi antamia yksityiskohtaisia ohjeita.

Lue lisää aiheesta:

Suukirurgia

Juurihoito

Hampaan juurenpään leikkaus eli resektio

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II