• facebook
  • google
  • twitter

Suukirurgisen toimenpiteen suunnittelu

  • Posted on: 14.3.2018
  • By:

Suukirurgiaan luetaan joukko toimenpiteitä. Tavallisesti ne ovat lyhytkestoisia leikkauksia, jotka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Suukirurgisia toimenpiteitä käytetään sekä suun terveysongelmien hoitoon että tutkimuksiin.

Suukirurgian tarpeen määrittää aina hammaslääkäri ja toimenpidettä edeltää huolellinen tutkimus ja suukirurgisen toimenpiteen suunnittelu.

Suukirurgisen toimenpiteen suunnittelu

 

 

 

 

Suukirurgiset toimenpiteet

Yleisiä suukirurgisia toimenpiteitä ovat muun muassa hampaan poistot, viisaudenhampaan leikkaukselliset poistot sekä hampaan juurenpään leikkaukset.

Hammasimplanttien käyttö yleistyy koko ajan ja implantin kiinnitys on myös suukirurginen toimenpide. Lisäksi suukirurgiaa ovat esimerkiksi koepalojen otot, ikenien leikkaukset ja suun pienten kasvainten poistot. Suukirurgiaa käytetään myös pitkälle edenneen ientulehduksen hoidossa.

Suukirurgisen toimenpiteen suunnittelu

Ennen suukirurgiaa tehdään aina kattava suun terveyden tutkimus. Hammaslääkäri tutkii perusteellisesti potilaan hampaat, hampaiden kiinnityskudokset sekä suun limakalvot.

Röntgentutkimukset

Röntgentutkimukset ovat usein erittäin tarpeellisia ennen suukirurgista toimenpidettä. Hampaan poistoa edeltävä röntgenkuvaus kertoo hampaan juurien asennon ja määrän. Tämä voi ratkaista, tarvitaanko hampaan leikkauksellinen poisto vai riittääkö tavanomainen poisto.

Röntgentutkimus tarvitaan myös ennen hammasimplanttihoidon aloitusta. Implantin kiinnitys vaatii riittävän määrän leukaluuta ja röntgentutkimuksella selvitetään, onko potilaalla tarvittava määrä luuta vai tarvitaanko luusiirre. Röntgen auttaa myös implantin oikean asennon määrittämisessä.

Röntgentutkimus voi myös paljastaa suukirurgisen hoidon tarpeen ennen oireiden ilmaantumista. Röntgenkuvauksessa voi löytyä esimerkiksi piilevä kysta tai oireeton tulehdus.

Potilaan yleisterveydentila

Potilaan yleisterveys, mahdolliset sairaudet tai lääkitykset, sekä elintavat on aina huomioitava suukirurgisen toimenpiteen suunnittelussa. Joskus sairaus tai lääkitys voi olla jopa este suukirurgialle, ainakin väliaikaisesti. Väliaikainen este toimenpiteelle voi olla muun muassa suussa oleva tulehdus tai meneillään olevat sädehoidot.

Yleissairauksista tulee aina kertoa hoitavalle lääkärille. Suukirurgiaa suunniteltaessa on huomioitava esimerkiksi mahdollinen diabetes, aivoverenkierron häiriöt tai alle puoli vuotta sitten sairastettu infarkti.

Lääkityksistä suunnitteluvaiheessa on otettava huomioon esimerkiksi kortikosteroidien käyttö, kemoterapia, bisfosfonaattien tai veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden käyttö.

Elintavoista on erityisesti huomioitava tupakointi. Tupakointi heikentää paranemista suukirurgisesta toimenpiteestä ja voi pahimmillaan olla este koko toimenpiteelle.

Omasta terveydentilasta, käytössä olevista lääkityksistä sekä mahdollisesta tupakoinnista tulee aina kertoa hoitavalle hammaslääkärille, kun suukirurgisen toimenpiteen suunnittelu alkaa.

Lue lisää aiheesta:

Suukirurgiset palvelut

Hammasröntgen

Hammasimplantti

Hammaslääkärikeskus Furka:

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN