• facebook
  • google
  • twitter

Suun limakalvon ongelmat

  • Posted on: 17.5.2016
  • By:

Yleisiä suun limakalvon ongelmia ovat esimerkiksi aftat.

Suun limakalvoilla esiintyy toisinaan erilaisia muutoksia, joista moni on vaarattomia ja itsestään ohi meneviä. Yleisiä limakalvomuutoksia ovat esimerkiksi aftat, pienet haavaumat tai suun sieni-infektiot.

Aftat

Aftoiksi kutsutaan vaaleita, tavallisesti ympyrän muotoisia limakalvon haavaumia, joita voi syntyä huulen, posken tai suunpohjan limakalvoille tai kieleen. Aftat ovat varsin yleisiä, sillä noin puolet väestöstä kärsii niistä ajoittain. Aftat ovat kivuliaita, mutta harmittomia suun limakalvon muutoksia. Ne paranevat itsestään runsaan viikon sisällä ilmaantumisestaan.

Aftojen tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta muuan muassa stressin, hormonaalisten syiden tai tiettyjen sairauksien on arveltu olevan yhteydessä aftojen syntyyn. Aftojen aiheuttamaa kipua voidaan helpottaa hyvällä suuhygienialla. Joitakin ihmisiä saattaa auttaa hammastahnan vaihtaminen natriumlauryylisulfaatittomaan vaihtoehtoon. Jos afta ei parane vajaassa kuukaudessa tai aftat uusiutuvat jatkuvasti, on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Muut suun limakalvon haavaumat

Suun limakalvoilla voi esiintyä myös muita haavaumia, joiden syntyyn voivat vaikuttaa lukuisat erilaiset tekijät. Haavaumia voi syntyä esimerkiksi mekaanisen ärsytyksen, huonon suuhygienian tai traumojen seurauksena. Myös tietyt sairaudet, kuten keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet, voivat joissain tapauksissa aiheuttaa haavaumia suun limakalvoilla.

Suun kuivuminen ja syljenerityksen väheneminen voivat altistaa suun limakalvojen haavaumille. Vähentyneessä syljenerityksessä sylki ei riitä pitämään limakalvoja kosteina ja suojaamaan niitä rasitukselta.

Lue lisää kuivasta suusta.

Suun sieni-infektio

Tavallisin suun sieni-infektion aiheuttaja on Candida-sukuun kuuluva hiivasieni. Sienitulehdus voi oireilla suussa esimerkiksi punoituksena, kirvelynä, arkuutena tai valkoisina peitteinä kielellä ja limakalvoilla. Candida-sieni kuuluu suun tavalliseen mikrobikasvustoon, mutta se voi kehittyä infektioksi, mikäli suun tai koko elimistön puolustuskyky syystä tai toisesta heikkenee. Suun hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi huono suuhygienia, suun kuivuminen, pitkään jatkunut antibioottilääkitys, sädehoito tai sairaudet, kuten diabetes tai syöpä. Myös irtoproteesien käyttö yhdistettynä puutteelliseen suuhygieniaan lisää sieni-infektion riskiä.

Suun sienitulehdusta hoidetaan ensisijaisesti parantamalla potilaan suuhygieniaa. Jos käytössä ovat irtoproteesit, ne desinfioidaan huolellisesti. Mikäli nämä keinot eivät riitä, voi hammaslääkäri määrätä sieni-infektion hoitoon paikallisen sienilääkekuurin.

Punajäkälä

Punajäkälä on krooninen tauti, joka voi esiintyä sekä iholla että limakalvoilla. Suun limakalvoilla esiintyvän punajäkälän voi tunnistaa vaaleasta, verkkomaisesta kuviosta tai laikuista limakalvon pinnalla. Punajäkälä voi myös aiheuttaa polttelua ja arkuutta suun limakalvoilla. Usein punajäkälä oireilee vain huomaamattomasti, jolloin tauti havaitaan vasta hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Punajäkälän syntymekanismia ei tunneta tarkasti.

Punajäkälään ei ole varsinaista parannuskeinoa, mutta taudin aiheuttamaa haittaa voidaan vähentää eri tavoin. Oireita voidaan helpottaa esimerkiksi käyttämällä paikallisesta kortisoni- tai takrolimuusivoiteita. Vaikka parannuskeinoa punajäkälään ei ole, on siihen viittaavat limakalvojen muutokset silti syytä tutkituttaa aina hammaslääkärin vastaanotolla. Säännöllinen hammaslääkärillä käynti on tärkeää, jotta tautia voidaan seurata ja mahdolliset muutokset havaita ajoissa.

Lue lisää punajäkälästä.

Lue lisää aiheesta:

Kuiva suu

Suupolte ja kipu suussa

Limakalvosairauksien hoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II