• facebook
  • google
  • twitter

Suun terveys ja raskaus

  • Posted on: 13.4.2017
  • By:

Suun terveys ja raskausRaskauteen liittyvillä hormonitoiminnan muutoksilla voi olla toisinaan vaikutusta myös suuhun. Hampaiden säännöllinen puhdistaminen ja terveiden ruokailutottumusten omaksuminen luovat hyvän pohjan suun terveydelle myös raskauden aikana.

Millaisia muutoksia raskaus aiheuttaa suussa?

Raskauden aiheuttamat hormonimuutokset aiheuttavat syljen pH:n laskua, minkä seurauksena suu happamoituu. Raskausaikana syljessä on myös vähemmän suojaavia aineita, kuten kalsiumia, ja tämän seurauksena syljen puskurointikyky on tavallista heikompi. Kun syljen suojaava vaikutus ei riitä palauttamaan suun pH:ta normaaliksi happohyökkäysten jälkeen, hampaiden reikiintymisriski kasvaa. Lisätietoa karieksesta.

Hormonimuutokset voivat vaikuttaa myös odottavan äidin ientulehdusherkkyyteen. Toisinaan jo vähäinen määrä plakkia hampaan pinnalla voi saada aikaan ientulehduksen, ja tulehtuneet ikenet voivat olla erityisen herkät vuotamaan verta. Raskaudenaikaisen ientulehduksen eli niin sanotun raskausgingiviitin riski on tyypillisesti korkeimmillaan raskauden keskikolmanneksen aikana. Lue lisää ientulehduksesta.

Joillakin naisilla esiintyy raskausaikana runsaasti pahoinvointia ja oksentelua. Jos oksentelu on pitkäkestoista, se voi altistaa hampaat kiilteen liukenemiselle ja lisätä siten hampaiden eroosioriskiä.

Suun hoito raskauden aikana

Säännöllinen omahoito on raskauden aikana tärkeää, sillä suun terveys edistää sekä odottavan äidin että sikiön terveyttä. Suun omahoitoon kuuluvat hampaiden puhdistaminen kaksi kertaa päivässä, hammasvälien puhdistus sekä säännöllisten ja terveellisten ruokailutottumusten omaksuminen. Suun kotihoito-ohjeita pääset lukemaan täältä.

Jos edellisestä hammastarkastuksesta on vierähtänyt aikaa, on hyvä käydä tarkistuttamassa hampaat jo raskauden suunnitteluvaiheessa, jolloin mahdolliset piilevät tulehdukset saadaan hoidettua hyvissä ajoin ennen raskauden alkua. Raskausaikana voidaan pääsääntöisesti tehdä perustoimenpiteitä tavalliseen tapaan, mikäli äidin vointi sen sallii, ja ehkäisevien toimenpiteiden tekeminen onnistuu niin ikään läpi raskauden. Jos korjaushoidolle on tarvetta, usein paras ajankohta näille toimenpiteille on raskauden toisen kolmanneksen aikana.

Monipuolinen ravinto kehittää sikiön luustoa

Terveellinen ja monipuolinen ravinto on tärkeää paitsi äidille, myös kehittyvälle sikiölle. Jotta kasvavan sikiön luusto ja hampaat kehittyvät kunnolla, tulee odottavan äidin huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista läpi raskauden. Äidin hyvinvointi heijastuu myös kehittyvän sikiön hyvinvointiin. Kun koko perhe omaksuu terveelliset ja hammasystävälliset ruokailutavat jo raskausaikana, on niiden ylläpitäminen helppoa myös lapsen syntymän jälkeen.

 

Lue lisää aiheesta:

Lapsen hampaiden puhkeaminen

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden tehokas kotihoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II