• facebook
  • google
  • twitter

Suupolte ja kipu suussa

  • Posted on: 26.1.2017
  • By:

Suupolte on useimmiten harmiton, mutta kiusallinen vaiva.Polttava tunne tai kipu suussa on kiusallinen vaiva, joka voi esiintyä satunnaisesti tai esimerkiksi tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen tai stressin yhteydessä. Suun kivulle ei aina löydy havaittavaa syytä, mutta oireita voidaan koittaa lievittää monin tavoin.

Mikä on suupolte?

Suupoltteella tarkoitetaan polttavan kipeää, kihelmöivää tunnetta, joka esiintyy usein molemmin puolin suuta. Polttavaa tunnetta voi esiintyä myös esimerkiksi kielen tai suulaen alueella, ja siihen voi liittyä makuaistin muutoksia, tunnottomuutta tai epämiellyttävää, metallista makua suussa. Oireilu voi olla satunnaista tai esiintyä esimerkiksi stressaavien tilanteiden tai kuumien ja mausteisten ruokien nauttimisen yhteydessä. Suupoltteelle on tyypillistä, että kivun voimakkuus vaihtelee päivän mittaan ja lisääntyy iltaa kohti.

Suupoltteesta ja suukivusta voidaan käyttää myös nimitystä glossodynia tai burning mouth syndrome. Suupoltetta voi esiintyä eri ikäisillä, mutta tyypillisin oireista kärsivä henkilö on keski-ikäinen tai sitä vanhempi nainen.

Mistä suupolte johtuu?

Suun polttelu tai kipu voi olla oire monesta eri asiasta, ja mahdolliset kivun aiheuttajat käydään läpi yhdessä potilaan kanssa oikeiden hoitomuotojen löytämiseksi. Usein syy suukivulle voi löytyä esimerkiksi suun kuivumisesta, sairauksista tai elintavoista. Varsinaisesta suupoltteen oireyhtymästä eli idiopaattisesta glossodyniasta puhutaan silloin, kun selittäviä syitä oireille ei löydy, eikä suun limakalvoilla ole näkyviä muutoksia, jotka paljastaisivat kivun syyn.

Mahdollisia suun kivun ja polttelun syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Suun kuivuminen eli kserostomia. Suun kuivuminen ja syljenerityksen väheneminen eli hyposalivaatio voivat olla seurausta esimerkiksi tiettyjen lääkkeiden käyttämisestä, Sjögrenin syndroomasta tai ikääntymisestä. Myös jotkut sairaudet, kuten diabetes tai keliakia, voivat olla yhteydessä suun kuivumiseen. Lue lisää kuivan suun hoidosta.
  • Suun sieni-infektio. Suun sieni-infektion aiheuttaa useimmiten Candida-sukuun kuuluva hiivasieni. Hiivasieni-infektiota esiintyy usein silloin, kun suun tai koko elimistön puolustuskyky on heikentynyt. Myös irtoproteesien käyttö ja puutteellinen suuhygienia voivat lisätä sieni-infektion riskiä. Lue lisää suun limakalvon ongelmista.
  • Dietaariset eli ruokavalioon liittyvät syyt. Suun polttelun on esitetty olevan joissain tapauksissa yhteydessä B-vitamiinien tai raudan puutteeseen. Tällaisissa tapauksissa oireina ovat usein myös limakalvojen punoitus sekä sileä, kiiltävä kieli.
  • Allergiat, muut sairaudet ja elämäntavat. Polttavaa tunnetta suussa voivat aiheuttaa myös esimerkiksi erilaiset ruoka-aineallergiat, kilpirauhasen toimintahäiriöt tai refluksitauti. Joissain tapauksissa suun kiputuntemusten taustalla voivat piillä elämäntavat, kuten tupakointi, alkoholin käyttö tai voimakkaiden suuvesien käyttö.
  • Hormonaaliset syyt. Joissain tapauksissa on esitetty mahdollisuutena vaihdevuosiin liittyvien hormonaalisten muutosten ja siitä johtuvien limakalvomuutosten yhteys suun kipuaistimuksiin.

Suupoltteen hoito

Jos varsinaista syytä suupoltteelle ei löydy, ja kivun aiheuttajat on suljettu pois tutkimusten avulla, on seurauksena usein kokeileva hoito. Usein jo pelkästään tieto suupoltteen vaarattomuudesta auttaa osaltaan lievittämään oireita. Oireiden kanssa oppii tulemaan toimeen, ja ne voivat myös hävitä ajan mittaan itsekseen.

Jotkut potilaat voivat saada helpotusta esimerkiksi purukumin pureskelusta, ksylitolipastillien imeskelystä tai veden juomisesta. Hankalimmissa tapauksissa voidaan harkita esimerkiksi hormonikorvaushoitoa tai kroonisen kivun lääkehoitoa. Sopivimmasta hoitomuodosta päätetään aina tapauskohtaisesti.

 

Lue lisää aiheesta:

Kuiva suu

Afta, punajäkälä ja muut suun limakalvon ongelmat

Limakalvosairauksien hoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II