• facebook
  • google
  • twitter

Pitääkö suuvettä käyttää?

  • Posted on: 12.6.2019
  • By:

Suuveden käyttö ei tavallisesti ole tarpeen hyvän suuhygienian ylläpitämiseksi. Lisäksi suuvesissä on isoja eroja ja päivittäistavarakauppojen suuvedet ovat lähinnä kosmeettisia tuotteita, eivätkä ne välttämättä edistä suun terveyttä. Apteekissa myytäviä terapeuttisia suuvesiä puolestaan voi olla joissain tapauksissa hyödyllistä käyttää.

suuvesi

 

 

 

 

 

Suuvesi ei korvaa hampaiden pesua

Hyvän suuhygienian ylläpitoon kuuluu hampaiden pesu fluorihammastahnalla kahdesti päivässä sekä hammasvälien päivittäinen puhdistus. Suuvesi  ei normaalitilanteessa ole tarpeen.

Suuvesi ei myöskään korvaa hampaiden harjausta tai hammasvälien puhdistusta. Plakin poistoon hampaitten pinnalta tarvitaan mekaanista liikettä, eli hammasharjan ja jonkin hammasvälien puhdistusvälineen käyttöä.

Päivittäistavarakauppojen suuvedet

Päivittäistavarakaupoissa myytävät suuvedet ovat pääsääntöisesti niin sanottuja kosmeettisia suuvesiä. Niitä käytetään lähinnä raikastamaan hengitystä ja hoitavia ominaisuuksia niissä ei välttämättä ole, eikä niiden hoitavia ominaisuuksia usein ole tutkittu. Suun raikastamiseen paras hoito on oman suuhygienian parantaminen, ja jos huolellinen kotihoito ei auta, on halitoosin syy hyvä selvittää hammaslääkärissä.

Lisäksi päivittäistavarakauppojen suuvedet sisältävät usein alkoholia. Alkoholipitoisten suuvesien käyttö ei ole suositeltavaa, sillä alkoholi mm. kuivattaa suun limakalvoja ja voi aiheuttaa muutoksia suun luonnolliseen mikrobikantaan. Pahimmillaan kosmeettisten suuvesien käyttö siis voi olla jopa haitallista suun terveydelle.

Terapeuttiset suuvedet

Terapeuttiset eli hoitavat suuvedet ovat yleensä apteekissa myytäviä suuvesiä. Niissä vaikuttavina aineina on tyypillisesti klooriheksidiini tai eteeriset öljyt. Terapeuttiset suuvedet ja niiden suunterveyttä edistävät vaikutukset on tieteellisesti tutkittu.

Milloin kannattaa käyttää apteekin suuvettä?

Terapeuttisten suuvesien käyttö soveltuu tilanteisiin, joissa hampaiden mekaaninen puhdistus on estynyt tai heikentynyt. Lisäksi terapeuttisia suuvesiä voidaan käyttää apuna taltuttamaan erilaisia suun tulehduksia.

Joskus suukirurgisen toimeenpiteen jälkeen pitää välttää hampaiden pesua vähän aikaa ja suuvedellä voidaan väliaikaisesti korvata hampaiden puhdistus. Hampaiden pesu voi myös olla vaikeutunut muun muassa käsien heikentyneen motoriikan tai esimerkiksi heikentyneen näön vuoksi. Suuvedellä voidaan tällöin tehostaa hampaiden puhdistusta. Hammasproteesit tai hampaiden oikomiskojeet voivat myös hankaloittaa hampaiden puhdistusta, jolloin terapeuttisen suuveden käyttö lisäapuna on suositeltavaa.

Suun tulehdukset, esimerkiksi ientulehdus tai viisaudenhammasta ympäröivän kudoksen tulehdus, ovat usein aiheita käyttää hoitavaa suuvettä. Klooriheksidiinipitoista suuvettä käytetään hammaslääkärin ohjeistuksesta. Klooriheksidiini tuhoaa tehokkaasti suun bakteereita sekä sieniä ja tehostaa tulehdusten paranemista.

0,1–0,2 % klooriheksidiiniä sisältävät suuvedet sopivat kuuriluontoiseen käyttöön suun desinfiointiin. Klooriheksidiini voi toisinaan värjätä kielen tai hampaat, värjäymät voidaan kuitenkin poistaa hammaslääkärin vastaanotolla.

Käytä terapeuttisia suuvesiä aina hammaslääkärin ohjeistuksesta ja noudata annettuja ohjeita.

Lue lisää:

Suun ja hampaiden kotihoito

Tulehdus suussa?

Gingiviitti eli ientulehdus

Mihin suuvettä käytetään?

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN