• facebook
  • google
  • twitter

Tupakka, nuuska ja suun terveys

  • Posted on: 4.1.2017
  • By:

Tupakka jättää jälkensä suuhun.

Tupakan ja nuuskan aiheuttamat haitat voivat ilmetä suussa lukuisina muutoksina, kuten iensairauksina tai hampaiden värjäytyminä. Käytön lopettaminen parantaa suun terveyttä monin tavoin.

Tupakan ja nuuskan vaikutukset ikeniin

Tupakoinnin ensimmäiset haittavaikutukset näkyvät suussa usein erilaisina ienmuutoksina. Ientulehdus on varsin tyypillinen sairaus tupakoivilla henkilöillä, ja tupakoinnin tiedetään olevan merkittävä riskitekijä myös hampaiden kiinnityskudosten tulehduksen eli parodontiitin synnyssä.

Tupakoinnin tiedetään heikentävän pintaverenkiertoa, minkä ansiosta ientulehduksen tyypilliset oireet, kuten ikenien turvotus, punoitus ja verenvuoto, voivat olla vähäisempiä kuin tupakoimattomalla henkilöllä. Oireiden vähyyden vuoksi ientulehdus saattaa edetä hyvinkin pitkälle piilevänä, eikä tyypillisiä tulehduksen oireita esiinny välttämättä edes vaikeassa parodontiitissa. Oireeton ikenien tulehdus saattaakin löytyä vasta hammaslääkärin suorittaman perustarkastuksen yhteydessä.

Iensairauksien lisäksi tupakoinnin on todettu lisäävän alttiutta suun limakalvojen muutoksille ja suun sieni-infektioille. Tupakoinnin tiedetään olevan yhteydessä myös suusyövän kehittymisalttiuteen.

Nuuska ja ikenien terveys

Nuuska on Suomessa erityisesti nuorten miesten suosima tupakkatuote. Sen aiheuttamat terveyshaitat ovat monin tavoin samat kuin tupakankin, keuhkoihin kohdistuvia vaikutuksia lukuun ottamatta. Nuuskan aiheuttamat terveysmuutokset näkyvät suussa usein ensimmäisenä limakalvomuutoksina, kun suun limakalvo paksuuntuu ja vaalenee erityisesti nuuskan käyttökohdasta.

Tupakoinnin tapaan myös nuuska lisää ientulehduksen ja parodontiitin riskiä. Näiden vaikutusten lisäksi nuuskan pidempiaikaiselle käytölle tyypillinen oire on ikenien vetäytyminen, minkä ansiosta herkät hammaskaulat paljastuvat ikenien alta. Hammaskaulojen paljastuminen voi aiheuttaa voimakasta vihlontaa, ja nämä kohdat ovat myös alttiita reikiintymiselle.

Hampaiden värjäytymät

Tupakointi ja nuuska aiheuttavat varsinaisten terveydellisten haittojen lisäksi myös esteettisiä haittoja suussa. Näistä kenties yleisimpiä ovat hampaiden värjäytymät ja tummentumat. Hampaiden tummentumisen lisäksi myös hammaspaikoissa ja proteeseissa voi ilmetä värimuutoksia tupakoinnin tai nuuskan käytön seurauksena.

Hammasimplantti ja tupakointi

Hammasimplantti on pysyvä keinojuuri, joka voidaan kiinnittää puuttuvan hampaan tilalle. Tupakoinnin tiedetään heikentävän hammasimplantin paranemisennustetta, joten tupakoivan henkilön kohdalla hammasimplanttihoitoa on harkittava hyvin tarkasti. Tupakoinnin lopettaminen on merkittävä tekijä hammasimplanttihoidon onnistumisen kannalta.

Lue lisätietoa hammasimplantista.

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt suun terveydelle

Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen tuo tullessaan lukuisia terveyshyötyjä, joista osa on huomattavissa lähes välittömästi, osa vasta pidemmällä aikavälillä.

Hyvin pian tupakoinnin jälkeen ilmeneviä muutoksia ovat esimerkiksi haju- ja makuaistin paraneminen ja hengityksen raikastuminen. Suun limakalvojen verenkierto vilkastuu, ja suun ja ikenien immuunijärjestelmä paranee, minkä ansiosta limakalvojen haavaumat sekä esimerkiksi hampaan poistosta aiheutuva haava paranevat nopeammin. Parin kuukauden sisällä tupakoitsijalle tyypillinen limainen yskä ja hengenahdistus helpottavat.

Pidemmällä aikavälillä tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen vähentää merkittävästi monien suun sairauksien, kuten parodontiitin ja suusyövän esiintymisriskiä. Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa valtaosalle vieroitusoireita, joihin varautuminen ennalta auttaa merkittävästi lopettamispäätöksen pitämisessä. Lisää tupakan vaikutuksista suun terveyteen ja lopettamisen hyödyistä voit keskustella oman hammaslääkärisi kanssa.

 

Lue lisää aiheesta:

Suun limakalvon ongelmat

Tietoa suusyövästä

Hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto vastaanotolla

 

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN