• facebook
  • google
  • twitter

Tupakointi ja suun terveys – ei vain esteettinen haitta

  • Posted on: 20.3.2019
  • By:

Tupakointi ja suun terveys ovat vahvasti yhteyksissä toisiinsa. Tupakkatuotteiden käyttö aiheuttaa hampaiden värjäymiä ja pahaa hajua sekä makua suussa. Ne aiheuttavat kuitenkin paljon vakavampiakin haittoja suussa eikä tupakoinnin ja nuuskan haittavaikutuksia suun terveyteen pidä vähätellä.

tupakointi ja suun terveys

 

 

 

 

 

Tupakointi ja suun terveys – elimistön immuunijärjestelmä

Tupakointi heikentää elimistön immuunijärjestelmää. Tämän vuoksi tulehdukset ja myös suun sieni-infektiot pääsevät valloilleen helpommin tupakkatuotteiden käyttäjällä.

Tupakointi on tämän vuoksi haitallista myös suun haavojen paranemiselle. Esimerkiksi hampaan poiston jälkeen tupakointi vaikeuttaa paranemista. Tupakkatuotteiden käyttö voi olla jopa este hammashoidolle. Hammasimplantin paranemisennuste on merkittävästi huonompi tupakoijalla ja implanttihoitoa on syytä harkita tarkasti tupakoijan kohdalla.

Tupakointi ja suun terveys – ientulehdukset valloilleen

Tupakointi ja nuuskan käyttö lisäävät ientulehduksen riskiä. Ne myös vaikeuttavat ientulehduksen diagnosointia ja tulehdus voi päästä etenemään pitkään huomaamatta.

Tupakointi vähentää pintaverenkiertoa, joten ientulehduksen tavalliset oireet, ikenien punoitus, turvotus ja verenvuoto, voivat olla vähäisempiä kuin tupakoimattomalla. Ientulehdus voi edetä jopa vaikeaksi parodontiitiksi ilman selviä ientulehduksen oireita. Parodontiitti on vakava suun kiinnityskudosten sairaus, joka voi johtaa hampaiden menetyksiin.

Ientulehduksia ei pidä vähätellä. Vähäisenä alkava vaiva voi edetä vakavaksi. Nykytiedon mukaan suun tulehduksilla on myös yhteys moniin muihin sairauksiin, mukaan lukien valtimokovettumatautiin sekä sydän- ja aivoinfarkteihin.

Nuuska aiheuttaa monin tavoin samoja haittoja kuin tupakointi. Ensimmäisenä nuuskan käyttö näkyy usein limakalvomuutoksena. Käyttökohdan limakalvo paksunee ja vaalentuu. Erityisen tyypillistä nuuskan käyttäjälle ovat ienvetäymät. Hammaskaulojen paljastuminen aiheuttaa usein hampaiden vihlontaa ja hammaskaulat ovat myös herkempiä reikiintymään.

Tupakointi ja suun terveys – Suusyövät

Tupakointi on merkittävä suusyövän riskitekijä. Erityisesti tupakoinnin ja alkoholin käytön yhdistelmä moninkertaistaa riskin suusyöpiin. Myös nuuskan käyttö on riskitekijä suusyövissä.

Huulisyövät ovat hieman vähentyneet Suomessa viime vuosikymmeninä ulkotöiden vähentyessä. Suun sisäiset syövät sen sijaan ovat hieman lisääntyneet.

Limakalvomuutokset ovat usein vaarattomia. Muutokset limakalvoissa on kuitenkin hyvä tarkastuttaa ja säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovatkin avainasemassa suusyöpien ajoissa havaitsemisessa.

Esteettiset haitat

Tupakointi on ennen kaikkea merkittävä riskitekijä suun terveydelle. Lisäksi tupakointi aiheuttaa esteettistä haittaa. Hampaiden tummentumat ja värjäymät ovat yleisiä tupakkatuotteiden käyttäjillä. Omien hampaiden lisäksi tupakointi ja nuuska voivat aiheuttaa värjäymiä hammaspaikoissa ja -proteeseissa.

Tupakkatuotteet aiheuttavat myös pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa.

Tupakoinnin lopetus

Tupakointi ja suun terveys ovat monella tapaa yhteydessä toisiinsa. Tupakkatuotteiden käytön lopetus siis edistää suun terveyttä monin tavoin. Osa lopettamisen terveyseduista näkyy lähes välittömästi ja osa pidemmällä aikavälillä.

Esimerkiksi hengitys raikastuu lähes välittömästi tupakkatuotteiden lopettamisesta. Samalla haju- ja makuaisti paranevat. Suun limakalvojen verenkierto vilkastuu ja suun immuunijärjestelmä alkaa parantua.

Pidemmällä aikavälillä tupakoinnin lopetus vähentää suun sairauksien riskiä. Myös tupakkayskä ja tupakoijalle tyypillinen hengenahdistus alkaa helpottaa.

Keskustele tupakoinnin lopettamisen eduista hammaslääkärisi kanssa!

Lue lisää:

Tietoa suusyövästä

Miksi hampaat kellastuvat tai tummuvat?

Ientulehdus eli gingiviitti

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN