• facebook
  • google
  • twitter

Vinkit työikäisten suun terveyteen

  • Posted on: 1.11.2017
  • By:

Työikäisten suun terveys

Aikuisena suun terveydestä huolehtiminen on omalla vastuulla, mutta arjen kiireissä säännölliset hammashoitorutiinit voivat toisinaan unohtua. Näiden helppojen ohjeiden avulla pidät suun terveenä.

1.      Valitse välipalat huolella

Kun luonnonvalo vähenee ja kiireet täyttävät arjen, säännöllisten aterioiden merkitys korostuu. Jatkuva napostelu on hampaiden kannalta haitallista, sillä se ylläpitää suussa tilaa, jossa bakteerit pääsevät lisääntymään helposti. Syljen tehtävä on suojata hampaita happohyökkäyksiltä, mutta jos happohyökkäyksiä tapahtuu toistuvasti päivän aikana, syljen korjaava vaikutus heikkenee. Seurauksena hampaisiin alkaa vähitellen kehittyä kariesvaurioita.

Napostelua tulee usein harrastettua huomaamatta, ja esimerkiksi toimistotyössä työpöydällä oleva makeispussi houkuttelee helposti napostelun pariin. Nälkäisenä ja väsyneenä ei välipalojen terveellisyyttä tule useinkaan ajatelleeksi, joten nälän tunteeseen kannattaa varautua jo ennakkoon. Kun nautit työpäivän aikana riittävän monipuolisen ja täyttävän aterian ja välipalan, vähentyvät ruokailukertojenkin määrät automaattisesti. Hampaiden kannalta hyvä määrä on 4–6 ruokailukertaa päivässä: näin hampaiden mineraalit ehtivät palautua aterioiden välillä.

Täältä voit lukea lisää ruokavaliosta ja suun terveydestä.

2.      Älä luista harjauksesta tai hammasvälien puhdistamisesta

Hampaiden paikkaukset ovat yksiä tavallisimmista hammaslääkärin suorittamista toimenpiteistä työikäisille. Alkava reikä on usein mahdollista pysäyttää myös omahoidolla, kunhan potilas on valmis sitoutumaan huolelliseen suuhygienian ylläpitoon.

Harjaamisen ohella yhtä tärkeää on puhdistaa hammasvälit sinne kertyvistä ruoantähteistä. Tätä varten on saatavilla apuvälineitä, joista varmasti löytyy jokaiselle sopiva. Hammasväliharjalla hammasvälit puhdistuvat tehokkaasti, ja ahtaampiin hammasväleihin voi puolestaan käyttää hammaslankaa. Suuhygienistisi tai hammaslääkärisi opastaa mielellään oikeanlaisen hammasvälien puhdistamistuotteen löytämisessä. Lue ohjeet perusteelliseen hampaiden harjaukseen täältä.

3.      Terveet elämäntavat ilman tupakkaa

Tupakointi vaikuttaa suun terveyteen lukuisin tavoin: se voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, muutoksia ikenissä ja limakalvoilla, ja esimerkiksi ientulehdus on tupakoijilla varsin tavallinen vaiva. Jatkuvan ja pitkäkestoisen tupakoinnin tiedetään lisäävän myös suusyövän riskiä etenkin yhdessä alkoholin kanssa.

Varsinaisten terveydellisten haittojen lisäksi tupakointi aiheuttaa myös kosmeettista haittaa, sillä tupakan sisältämät yhdisteet aiheuttavat hampaisiin värjäytymiä ja tummentavat hampaan pintaa. Tupakan värjäävät ainesosat tarttuvat hanakasti myös erityisesti yhdistelmämuovia sisältäviin hammaspaikkoihin.

Nykyään yhä useampi työpaikka kannustaa työntekijöitään savuttomuuteen. Tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyistä voit halutessasi keskustella lisää hammaslääkärisi kanssa.

4.      Muista käydä hammastarkastuksessa

Työikäisenä säännöllinen hammaslääkärissä käynti on ennen kaikkea omalla vastuulla. Usein hammaslääkärin vastaanotolle hakeudutaan vasta hampaiden aiheuttaessa oireita, mutta potilaan kannalta kaikkein paras vaihtoehto on aina suun sairauksien ennaltaehkäisy, joka onnistuu parhaiten huolellisen omahoidon ja säännöllisten tarkastusten avulla. Hammastarkastuksessa hammaslääkäri voi havaita myös mahdolliset piilevät suun alueen ongelmat. Esimerkiksi iensairaudet eivät läheskään aina ilmoita itsestään, vaan voivat edetä pitkälle oireettomana.

Hampaiden tarkastusväli on tavallisesti 1-3 vuotta potilaan terveydentilasta riippuen. Meillä Furkassa on käytössä muistutusjärjestelmä, jonka avulla oma hammaslääkärisi voi lähettää muistutuksen hyvissä ajoin, kun oman hammastarkastuksesi ajankohta lähenee. Palveluihimme kuuluu myös työpaikkahammashoito, jolloin työnantaja kustantaa työntekijän hammashoidon tiettyyn summaan asti.

Lue lisää hammastarkastuksesta tääl

 

Lue lisää:

Tietoa suun terveydestä ja omahoidosta

Ienvetäymät ja hammaskaulojen paljastuminen

Hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II