• facebook
  • google
  • twitter

Viisaudenhampaan poisto

  • Posted on: 13.4.2015
  • By:

Viisaudenhampaan poisto

Viisaudenhampaat aiheuttavat päänvaivaa suurimmalle osalle suomalaisista jossain vaiheessa elämää. Viisaudenhampaat voivat puhjeta suuhun kokonaan tai osittain, ja toisilta viisaudenhampaat saattavat puuttua kokonaan. Jos viisaudenhammas puhkeaa suuhun vain osittain, on seurauksena usein viisaudenhampaan poisto. 

Viisaudenhampaiden puhkeaminen

Viisaudenhampaat, lempinimeltään viisurit, puhkeavat useimmiten 19–20 vuoden iässä, eikä puhkeaminen juuri edisty enää 25 ikävuoden jälkeen. Vaikka suurin osa viisaudenhampaiden poistoista tehdään nuorille aikuisille, viisaudenhampaista voi olla vaivaa myös pidemmälle aikuisikään ehtineille. Tutkimusten mukaan 67 %:lta suomalaisista on poistettu vähintään yksi viisaudenhammas 32 vuoden ikään mennessä.

Viisaudenhammas ja perikoroniitti

Useimmiten syynä viisaudenhampaan poistoon on vaillinainen puhkeaminen. Jos hammas näkyy vain osittain, ikenen ja hampaan väliin muodostuu syvä tasku, jota on vaikea puhdistaa. Puhdistusongelmien vuoksi ien on altis pehmytkudoksen tulehdukselle eli perikoroniitille.

Perikoroniitin oireita voivat olla mm. särky ja jomottava kipu, märkävuoto ientaskusta, suun ulkopuolinen turvotus tai paha maku suussa. Tulehduksen voi saada helpottamaan hetkellisesti kiinnittämällä erityistä huomiota viisaudenhampaan alueen huolelliseen puhdistamiseen, mutta ainoa varsinainen hoitokeino perikoroniitille on viisaudenhampaan poisto.

Lue lisää perikoroniitista.

Muita viisaudenhampaan poistamisen syitä

Muita viisaudenhampaan poiston syitä voivat olla esimerkiksi erilaiset kasvojen kiputilat tai oikomishoidolliset syyt. Iäkkäämmillä potilailla viisaudenhampaiden hoidon tarve liittyy useimmiten kariekseen tai iensairauksiin.

Viisaudenhammas poistetaan paikallispuudutuksessa

Viisaudenhampaan hoidon tarve on yksilöllistä, ja hoidon suunnittelua varten potilaan suusta otetaan rtg-kuva, josta nähdään esimerkiksi viisaudenhampaan koko, asento sekä juurien lukumäärä ja muoto. Jos hampaan poisto tavallisin keinoin ei onnistu, voidaan viisaudenhammas poistaa leikkauksellisesti. Viisaudenhampaan poisto on yksi tavallisimmista hammaslääkärin suorittamista suukirurgisista toimenpiteistä.

Vaikka viisaudenhampaan poistamisista liikkuu monenlaisia tarinoita, ei toimenpidettä tarvitse pelätä. Puudutuksen ansiosta viisaudenhampaan poistosta aiheutuva kipu saadaan pidettyä vähäisenä ja toimenpide asiakkaalle mahdollisimman miellyttävänä.

Viisaudenhampaan poiston hinta

Viisaudenhampaan poiston hinta määräytyy mm. sen mukaan, poistetaanko hammas tavallisin keinoin vai leikkauksellisesti. Myös toimenpiteen vaikeus vaikuttaa hinnan muodostumiseen. Yleisen, suuntaa-antavan hinta-arvion hampaan poistolle löydät hinnastostamme.

Viisaudenhampaan poiston jälkeen

Toimenpiteen jälkeen syömistä ja juomista tulee välttää muutaman tunnin ajan, ja haavaa tulee varoa. Kylmähauteen pitäminen poskea vasten helpottaa alueen kipua ja turvotusta. Kohtalainen kipu hampaan poiston jälkeen on normaalia, ja sen tulisi hävitä muutamassa päivässä.

Poistamisen jälkeisten omahoito-ohjeiden huolellinen noudattaminen nopeuttaa paranemista huomattavasti, ja tavanomaiset särkylääkkeet lievittävät yleensä toimenpiteen jälkeistä kipua hyvin.

Posken turvotus ja mahdolliset suun avaamisvaikeudet häviävät viimeistään viikon kuluttua viisaudenhampaan poistamisesta. Haavan varominen sekä raskaan urheilun ja tupakoinnin välttäminen edesauttavat paranemista huomattavasti.

Lue yleiset ohjeet hampaan poiston jälkeiseen kotihoitoon täältä.

 

Lue lisää aiheesta:

Mikä on perikoroniitti?

Hoito-ohjeet hampaan poiston jälkeen

Viisaudenhampaan poisto

Hampaan poisto

 

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II