• facebook
  • google
  • twitter

Viisaudenhampaan tulehdus – miksi viisaudenhammas on altis tulehdukselle?

  • Posted on: 13.6.2019
  • By:

Viisaudenhampaat ovat erityisesti nuorten aikuisten ongelma. Viisaudenhampaan tulehdus on tavallinen vaiva, jonka vuoksi nuori aikuinen hankkiutuu hammaslääkärin hoitoon.

Viisaudenhampaat, eli kolmannet poskihampaat, poikkeavat hieman muista hampaista. Ensinnäkään viisaudenhampaat eivät monesti osallistu purentaan eivätkä ne ole purennassa tarpeelliset. Lisäksi viisaudenhampaat usein puhkeavat vain osittain ja aiheuttavat tämän vuoksi ongelmia.

viisaudenhampaan tulehdus

 

 

 

 

 

Viisaudenhampaiden puhkeaminen

Viisaudenhampaat ovat viimeiset meille puhkeavat hampaat. Ne puhkeavat tyypillisesti alkaen noin 19 – 20 vuoden iässä. Puhkeaminen ei yleensä enää edisty noin 26 ikävuoden jälkeen. On melko tavallista, että kaikki viisaudenhampaat eivät puhkea ollenkaan. Sen sijaan vain 2 % suomalaisista kaikki neljä viisaudenhammasta puuttuvat synnynnäisesti kokonaan.

Viisaudenhampaille tavallista on puhjeta vain osittain. Osittain puhjennut viisaudenhammas jää eri tasolle kuin muut hammasrivistön hampaat eikä osallistu purentaan.

Osittain puhjennut viisaudenhammas on erittäin altis tulehduksille. Hampaan ja ikenen väliin jää taskumainen tila, jota on lähes mahdotonta pitää puhtaana tavallisella kotihoidolla. Osittain puhjennut viisaudenhammas olisi aina syytä poistaa, jotta se ei tulehdu. Kokonaan puhjennut viisaudenhammas on myös muita hampaita alttiimpi tulehduksille ja reikiintymiselle, sillä se on hammasrivistön takimmaisena hampaana vaikein pitää puhtaana.

Jos viisaudenhammas jää kokonaan puhkeamatta, sitä ei usein tarvitse poistaa. Hammaslääkäri voi röntgenkuvilla tarkistaa, että puhkeamaton hammas on kokonaan luun sisällä eikä aiheuta vaivoja.

Viisaudenhampaan tulehdus – perikoroniitti

Jos viisaudenhampaan ja ikenen väliin jäänyt taskumainen tila ei pysy puhtaana, voivat taskuun kerääntyneet bakteerit aiheuttaa tulehduksen. Hammaslääkärit kutsuvat viisaudenhammasta ympäröivän pehmytkudoksen tulehdusta perikoroniitiksi.

Perikoroniitin oireita ovat särky, turvotus, märkävuoto ientaskusta sekä paha haju ja maku suussa. Joskus perikoroniittiin liittyy kuumetta ja vakavissa tapauksissa voi ilmetä vaikeuksia suun avaamisessa tai syntyä märkäpaise. Viisaudenhampaan tulehduksessa särky on usein sykkivää ja voimistuu, kun hampaita purraan yhteen.

Perikoroniittia esiintyy erityisesti alaviisaudenhampaissa. Alahampaissa oireet myös saattavat olla voimakkaammat. Kun oireita viisaudenhampaan tulehduksesta ilmenee, tulisi ottaa yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisimman pian.

Viisaudenhampaan tulehdus – hoito

Viisaudenhampaan tulehdus hoidetaan lähes aina poistamalla hammas. Mikäli poistoa ei voida tehdä heti, voidaan tulehdusta ja sen oireita lievittää väliaikaisesti.

Perikoroniittia voidaan lievittää pesemällä hampaat huolellisesti kahdesti päivässä ja ulottamalla harjaus myös viisaudenhampaaseen kivusta ja verenvuodosta huolimatta. Apteekissa myytävä klooriheksidiiniä sisältävä suuvesi tuhoaa tehokkaasti bakteereja ja sitä voi käyttää lievittämään tulehdusta. Hammaslääkäri voi myös määrätä antibioottikuurin tulehdukseen.

Tulehduksen hoito puhdistamalla ja lääkkeillä on kuitenkin aina väliaikainen lievitys. Tulehdus tulee uusiutumaan, jos viisaudenhammasta ei poisteta.

Viisaudenhampaan poistosta voit lukea artikkelistamme: Viisaudenhampaan poisto

Lue lisää:

Hampaan poisto

Hoito-ohjeet hampaan poiston jälkeen

Mikä on perikoroniitti?

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN